Feestelijke Fata kip

Syrisch eten: Fata kip

We koken bij Zaynab in Maarssen. Al eerder maakten we ‘verbrande vingers’, deze keer maken we ‘Fata kip’. Dit gerecht bestaat uit allemaal losse onderdelen, die je bij elkaar serveert in een ovenschotel. Je begint met een laagje gefrituurd Libanees brood. Daar doe je kikkererwten bij. Dan de kip en vervolgens de yoghurtsaus. Voor de vegetarische variant laat je de kip weg en voeg je extra kikkererwten toe. Als bijgerecht eten wij een frisse bietjes-salade.

Catering

Zaynab en haar familie verzorgen ook de catering voor feesten en evenementen. In de knusse keuken koken voor 100 mensen? Dat kunnen ze! En dat is ook te zien in de zorg waarmee het eten deze keer wordt opgediend, op alle details wordt gelet. Een beetje kruiden als garnering, nog wat extra kruiden en als allerlaatste: hete geklaarde boter over de yoghurtsaus. De hete boter op de yoghurt maakt een ‘pssshh’-geluid, wat volgens het Zaynab de echte finishing touch is. Als kinderen was het altijd een discussie: wie mag deze keer de ‘Pssh’ doen? Na het eten van al het tweede gerecht dat we samen maken kunnen wij zeker zeggen: heb je een keer catering nodig? Huur Zaynab in!

Gefrituurd Libanees brood

Het Libanese brood is een standaard onderdeel van heel veel Syrische gerechten. Zaynab en haar familie maken eens in de zoveel tijd een hele lading. Ze bewaren deze in een bak en kunnen hier zo een maand mee vooruit. Tijdens de Ramadan gaan er zo twee bakken doorheen, omdat er dan veel salade wordt gegeten waar het brood als croutons gebruikt wordt.

Ingrediënten voor de Fata-kip

 • 2-3 Libanese broden
 • 400 ml yoghurt
 • 3 eetlepels tahine
 • 400 gram kip
 • Pimentkorrels
 • Laurierbladeren
 • Kardemompeulen
 • Pittige paprikapoeder
 • Kikkererwten (300 gram)
 • 4 teentjes knoflook (of 5, of 6, voor de familie van Zaynab is het: hoe, meer hoe beter)
 • 3-4 citroenen
 • Peterselie
 • Zout en peper

Zo maak je de Fata kip

De yoghurtsaus en het brood (+- 30 minuten)

 1. Begin met het frituren van het Libanese platbrood. Snijd het brood in stukjes van 3 bij 3 cm. Vul een grote pan met zonnebloemolie. Laat de olie heet worden. Doe dan het brood in de olie, frituur tot het lichtbruin is en schep het brood dan op een schoteltje met keukenpapier. Laat hier afkoelen. (Dit kan heel snel gaan, let op dat het niet te donker wordt). Zet het brood opzij voor later.
 2. Neem voor de yoghurtsaus 400 ml Turkse yoghurt. Schep hier 3 eetlepels tahin, 1 teentje knoflook het sap van 1 citroen en zout doorheen. Proef de saus en voeg eventueel meer citroen, zout of knoflook toe. Bewaar in de koelkast. De yoghurtsaus kan je ook ruim van te voren maken, dan trekt de smaak nog beter in.

De kip en de kikkererwten (+- 60 minuten)

 1. Snijd de kip in kleine stukjes en zet op laag vuur. Kook de kardemompeulen, pimentkorrels, een staafje kaneel en laurierbladeren mee.
 2. Kook de kikkererwten voor 15 minuten, giet daarna af. Voeg hier het sap van een halve citroen, 1 teentje knoflook en zout aan toe. Zet even opzij.
 3. Bak de gekookte kip nog een kwartier in de koekenpak, met een deksel erop. Doe eerst een eetlepel zonnebloemolie in de pan. Dan de kip, met: sumak, pittige paprikapoeder, 7-kruidenpoeder, kerrie, zout en peper. (Je kunt hier zelf variaties uitproberen met kruiden, maar vergeet in ieder geval de sumak niet.
 4. Tijd om op te dienen. Neem een ovenschaal. Doe hier eerst een laag gefrituurd brood in, en dan de kikkererwten. Je kunt wat kookvocht van de erwten over het brood doen als het droog geworden is. Doe vervolgens de kip in de schaal. Als laatste overgiet je alles met de yoghurtsaus.
 5. Met paprikapoeder en peterselie garneer je de yoghurt.
 6. Laat wat ghee (geklaarde boter) goed heet worden in een pannetje. Giet dit over de yoghurt voor de finishing touch. (Als de boter goed heet is maakt dit een hard ‘pssshh’ geluid, daar gaan we voor).

Geef een reactie