Hollandse appeltaart met dadels

appeltaart

Of appeltaart  echt oorspronkelijk uit Nederland komt weten we niet, maar het eerste recept vinden we al terug in een kookboek uit 1514: ‘Een notabel boecxken van cokeryen’. Een langdurige traditie is het dus zeker! Bovendien verschilt het recept heel erg per land: cakedeeg, strudel, appel in bladerdeeg… We gingen deze keer voor de appeltaart zoals we die kennen van de HEMA en waarschijnlijk uit de eigen keuken, met zanddeeg, een raster en… dadels! We maakten de taart als toetje voor de Syrische Ahmad en Waail, als hoofdgerecht maken we geroosterde paprika-tomatensoep.

Ingrediënten

  • 174 gram boter of margarine
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 400 gram zelfrijzend bakmeel
  • speculaas- of koekkruiden
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 ei
  • 1 kg appels (Goudreinet of Jonagold)
  • 50 gram suiker
  • 50 gram rozijnen
  • 50 gram dadels (ontpit)
  • kaneel
  • kardemom
  • halve citroen
  • paneermeer

Zo bereid je de appeltaart

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Vet de springvorm in
  3. Doe de boter, basterdsuiker, zelfrijzend bakmeel, het halve ei, vanillesuiker, koekkruiden en een snufje zout bij elkaar een beslagkom. Meng dit met een mixer met deeghaken of met de hand tot een deeg. Is het nog plakkerig? Leg het dan even in de koelkast.
  4. Neem 2/3 van het deeg, en bekleed hiermee de bodem en de zijkanten van het de springvorm.
  5. Snijd de appels in stukjes, en meng er de suiker, kaneel, kardemom, het sap van 1 citroen, de rozijnen en gesneden stukjes dadels doorheen.
  6. Bedek eerst het deeg in de springvorm met paneermeel. Verdeel de appels dan over de springvorm.
  7. Neem de overige 1/3 van het deeg, en maak hier stroken van. Dit gaat het makkelijkst met een deegroller en een mesje om de stroken uit te snijden. Plakt de roller aan het deeg? Bedek deze dan met een laagje bloem.
  8. Neem de andere helft van het ei, en smeer hiermee de deegstroken en de zijkanten in. Zo wordt de taart mooi bruin.
  9. Plaats de taart voor ongeveer een uur in de oven: klaar!

Natuurlijk serveren we de appeltaart met slagroom.

Tip: je kunt de rozijnen en dadels ook laten wellen in rum. Wij deden dit niet, want het eten was  alcoholvrij vanavond.

Het was een geslaagde avond. Waail en Ahmad kennen elkaar uit het AZC, en wonen nu in Utrecht en Bilthoven. Ze hadden elkaar een jaar niet gezien, dus hadden ze zelf ook veel bij te praten. Waail is kok bij Syrisch restaurant SYR, als je daar nog niet hebt gegeten… zeker doen!

 

Geef een reactie