Vredesweek: Pompoen-Prei-Peace soep

pompoensoep

Donderdagdiner en de Nationale Vredesweek

Filars bijdrage voor de dit donderdagdiner is Pompoen-Prei-Peace-soep’. Deze is niet alleen lekker, maar past helemaal in het thema van de Nationale Vredesweek die PAX deze week organiseert. Ook ons donderdagdiner staat in het teken van dit initiatief. Zo laten we met heel veel andere mensen zien dat samen leven met verschillende culturen prima gaat. Sterker nog, het is hartstikke leuk!

Onze soep deelt de tafel met onder andere Chileens pompoenbrood:”Sopaipilla” en een Syrische versie van witte bonen in tomatensaus. Wytkse en Mo maken een Soedanese schotel, en als toetje eten we cake met slagroom en hagelslag. De meeste slagroom belandt op kleding, de vloer en de tafel, omdat we het spel ‘Slagroomsnoet’ spelen. Een soort Russische roulette, maar dan met slagroom. Een perfecte ijsbreker. Al is dat helemaal niet nodig, want er wordt gezellig gepraat. Afwisselend in het Engels en Arabisch, maar het meeste gebeurt in het Nederlands. Zo is het donderdagdiner direct een goed moment voor onze internationale vrienden om de taal te oefenen. (Al denken we dat we het woord ‘knoffel’, Naels variantie op ‘knoflook’, van hem gaan overnemen. Dat klinkt veel leuker.)

De pompoensoep is makkelijk te maken en je kunt zelf variaties proberen met bijvoorbeeld kokos of paksoi. Nu het herfst wordt is pompoen weer overal te krijgen, dus volop de tijd om je eigen creatieve versie te maken! Maar met het volgende recept zit je nooit verkeerd.

Ingredienten

  • grote pompoen
  • 2 preien
  • 1 groente boulionblokje
  • (witte) peper
  • zout
  • kaneel
  • 7 kruidenmix
  • chilivlokken
  • Turkse of fetakaas
  • water

Zo maak je de soep

  1. Schil en snijd de pompoen in blokjes en daarna de preien in schijfjes.
  2. Doe een beetje olijfolie in een grote pan en doe hier de groenten in. Voeg wat peper en zout toe en laat de groenten een bakken tot dat de pompoen een beetje zacht is geworden.
  3. Voeg 1 liter water, het boulionblokje en een beetje van de 7 kruidenmix. Laat het nu een half uurtje koken.
  4. Check of de pompoen helemaal zacht is geworden en haal de pan van het vuur. Je kan nu een staafmixer alles fijn of grof mixen. Maar net wat je wilt.
  5. Voeg kaneel, chilivlokken en kleine stukjes feta op smaak toe.

Geef een reactie