Het Syrische tuinbonen en kikkererwten ontbijt

syrisch bonen en erwten ontbijt

Zondag schoven we voor de tweede keer aan voor een Syrisch ontbijt bij Alaa. Om 11 uur werden we verwelkomd met koffie, verse dadels en… pepernoten!  Daarna verplaatsten we naar de tafel die al vol stond met verschillende gerechten voor het ontbijt.

Alaa vertelde ons eerder al dat er in Syrië vier verschillende soorten ontbijt zijn. De vorige keer aten we een zout-zoet ontbijt met onder andere semoule en zelfgemaakte halloumi. Deze keer proefden we een tuinbonen en kikkererwten variant. Dat betekende natuurlijk dat we verschillende soorten hummus aten. Een gewone variant en een grove hummus, waar de kikkererwten niet in gemalen worden. Nieuw voor ons waren de twee gerechten met kleine gedroogde tuinbonen, met als favoriet de Foul, met tomaat, peterselie, yoghurt, tahin en heel veel rauwe knoflook. Volgens Alaa hoefde er maar twee teentjes in het gerecht, maar dit bleken teentjes van het formaat van een mandarijnpartje te zijn. Dat is wel wat anders dan een bakje havermout in de ochtend.

We hebben heerlijk gegeten, thee gedronken (bij dit type ontbijt hoor je zwarte thee te drinken, heel belangrijk volgens Alaa) en heel gezellig gepraat. We kunnen niet wachten om ontbijt nummer drie uit te proberen.

een tafel vol met syrisch eten

Gerechten van het Syrische tuinbonen en kikkererwten ontbijt:

 1. Libanees brood
 2. Pittige olijven
 3. Groenten en munt om te eten met de dips
 4. Gerecht van kleine tuinbonen, met olie, zout, citroen, twee grote tenen knoflook, peterselie en tomaat. Deze Arabische tuinbonen kan je in blik in een Turkse winkel vinden. Zie de afbeelding hieronder.
 5. Foul, met als basis het gerecht van kleine tuinbonen van nummer vier, maar daaraan yoghurt en tahin toegevoegd
 6. Grove hummus
 7. Hummus
 8. Mautabal, een dip van aubergine, yoghurt, tahin en knoflook. Zie ook het recept voor de mautabal die we eerder met Alaa hebben gemaakt.
 9. Turkse kaas van de Turkse winkel
 10. Olijfolie om het brood in te dippen samen met de za’atar: een kruidenmengsel van o.a. oregano, sesamzaad en sumak (zure rode gedroogde besjes).
 11. Halwa (ook wel Helva, Halawah of Halawa). Dit is een soort zoete fudge, gemaakt met sesamzaad, suiker en honing. Er zijn verschillende smaken te krijgen, in een Arabische winkel en vaak zelfs in de grotere supermarkten.
 12. Labneh (Arabische hangop)

Wie is Alaa?

portret Alaa
 • Heeft 5 jongere zussen.
 • Zijn lievelingsserie is ‘Vikings’.
 • Start elke ochtend start de dag met de liedjes van ‘The Queen of Morning’: Fairouz.
 • Werkt bij Afas in de IT.
 • Meer over Alaa

Geef een reactie