Syrische hapjes van Aman

We zijn uitgenodigd bij Aman, een jongeman van 26 jaar afkomstig uit Latakia in Syrië. Hij staat normaal gesproken nauwelijks in de keuken, maar speciaal voor ons maakt hij vandaag Syrische hapjes. Hij woont op kamers in Utrecht, maar hij vindt zijn kamer te klein om ons daar uit te nodigen. Dus eten we op een wel heel bijzondere locatie: een yogaruimte.

De yogaruimte genaamd: Zuiver yoga, is van een vriendin van hem. We eten niet echt in de yogazaal zelf, maar in de bijkeuken. Aman had thuis al van alles voorbereid en heeft dat eten naar de yogaruimte meegenomen om het daar af te maken.

yoga zaal

We komen binnen en de hummus en baba ganoush staan al klaar. De baba ganoush heeft hij zelf gemaakt. Niet uit de oven, zoals wij het eerder baba ganoush maakten met Alaa, maar door de aubergines 20 minuten op het gaspitje te leggen. Een stuk sneller dan een uur in de oven, en de smaak is ook een stuk rokeriger. De hummus heeft hij gekocht bij een Perzische supermarkt op de kanaalstraat in Lombok (Utrecht).

Ook had hij Syrische aardappeltjes gemaakt. Of zoals Aman het noemt: Patatoes with oil. Het recept gaat als volgt: je snijdt aardappels in kleine blokjes en vervolgens bak/frituur je ze in olijfolie. Dan voeg je uien, knoflook en koriander toe. En als laatste voeg je geconcentreerde paprikapuree toe. Dit is net zoiets als de kleine blikjes tomatenpuree die je in de supermarkt koopt, maar dan van paprika. Je kunt dit kopen in een Arabische toko.

patatoes

We hebben alle hapjes met platbrood op en toen was het tijd voor het hoofdgerecht: rijst met linzen en yoghurtsaus. De yoghurtsaus is eigenlijk net zoals wij Griekse tzatziki kennen. Griekse/Turkse yoghurt, knoflook en komkommer. Alleen voegt Aman nog water toe. Zodat het een dunne saus wordt.

Je eet dit als volgt: neem een hap van de rijst maar slik het nog niet door, dip een stukje platbrood in de yoghurtsaus en doe dit ook in je mond. Je kunt de saus natuurlijk ook gewoon over de rest heen gieten.

Als toetje eten we nog een stuk paasbrood. Dit heeft Aman leren kennen door onze zelfgemaakte paasbrood op ons internationale diner.

aman-koken

We praten over de vriendschap met de eigenaren van de yogaruimte, en Aman vertelt dat hij op koningsdag spullen gaat verkopen. Net als vorig jaar gaat de opbrengst naar het gezin van een vriend van hem. We sluiten de avond af in de yogaruimte, waar we nog wat yoga oefeningen aan Aman leren en we Rummikub spelen. Een hele gezellige avond!

Geef een reactie