Surinaamse roti met kousenband

Geen Hollandse kost, geen Syrisch feestmaal, maar Surinaamse roti. Dit gerecht maakten wij voor de Syrische Aman en Mohammed. Een tijd terug hadden we dit ook gemaakt voor hen, en toen vonden ze het zo lekker dat ze het graag zelf wilden leren maken. Dus hierbij ons recept!

Roti leren makenportret-aman

Met name de 26 jarige Aman was erg nieuwsgierig om het recept te leren. Alle ingrediënten die hij niet kende zoals kousenband en massala schreef hij op in zijn mobiel. Je snapt dus wel dat wij de volgende keer van Aman verwachten dat hij dit zelfstandig kan maken ;). Aman woont met studenten samen in een huis, en kookt hier steeds vaker zelf. Zo maakte hij voor ons eerder verschillende Syrische hapjes.

Traditionele Roti

We hebben een traditioneel roti recept gebruikt. Wij vinden het traditionele recept namelijk  zo smaakvol van zichzelf dat het zonde is om hier veel aan te wijzigen.

Ingrediënten voor 6 personen

  • 1 kg kippenbouten
  • 1 dl zonnebloemolie
  • 2 uien
  • 4 tenen knoflook
  • 40 g masala
  • Zwarte peper
  • Komijnzaad
  • 2 of 3 tomaten in blokjes
  • 4 dl kippenbouillon ( groentebouillon kan ook)
  • 6 aardappels (geschild en in vieren gesneden)
  • 2 Madame Jeanette-pepers
  • 400 tot 600 gram kousenband
  • 6 eieren
  • 6 roti pannenkoeken*

*Wij hebben de roti pannenkoeken gekocht bij de Toko Goedendag in Utrecht. Deze zijn vers en heel lekker. Je kan ook de roti pannenkoeken zelf maken. Maar let op, dit kost wat tijd en geduld. Je kan het ook met rijst  serveren in plaats van met pannenkoeken. Zoals Hamoud deed bij de Biriyani kip.

 

Zo maak je de Roti:

  1. Zorg eerst dat je alles hebt voorbereid en gesneden. Schil de aardappelen en deel ze door 4. Snijd de kousenband en deel ze door tweeën. Snijd de tomaten in blokjes. Snijd de ui in kleine stukjes en hak of pers de knoflook fijn.
  2. Bak nu de kip in 10 dl olie aan in een grote pan. Zorg dat het aan alle kanten bruin is. Haal 2/3 uit de pan en doe dit in een koekenpan. Je bakt hier later de kousenband in.
  3. Voeg 1,5 ui, knoflook, masala, zwarte peper en komijnzaad toe. Bak het een paar minuten aan op hoog vuur. En blijf roeren. Voeg nu de tomaten toe en bak deze ook nog 2 minuten mee.
  4. Doe nu de kippenbouillon erbij, wacht tot dat het begint te koken, en zet dan het vuur laag.
  5. Doe de aardappelen erbij en 2 hele Madame Jeanette-pepers. Pas op dat deze niet openbreken, dan gaat het iets te pittig worden. Doe een deksel op de pan en laat het 4 kwartier stoven/pruttelen.
  6. Doe de kousenband met de halve ui die over is en de koekenpan met olie. Bak deze 5 minuten aan en je kan ze toevoegen aan de pan als deze 40 minuten heeft gestoofd.
  7. Kook de eieren 7 minuten en pel ze. Voeg deze ook 5 minuten voordat je de pan van het vuur haalt toe. Je kan de eieren ook nog even aanbakken in de olie.

Je kunt nu lekker genieten van je zelfgemaakte roti!

 

Geef een reactie