Pompoensalade met granaatappel en witte kaas

Na de kerstkalkoenen en oliebollen een gezond gerecht om even bij te komen. Op verzoek van Ale een gezonde pompoensalade. Pompoen op brood, in de stamppot en in de soep kende hij al, maar deze variant nog niet! Met de granaatappels, witte kaas en de pijnboompitten heb je een kleurrijk gerecht: zo houden we de feeststemming er toch een beetje in. Door de quinoa en zoete aardappel is hij vullend genoeg als maaltijdsalade, maar je kunt hem natuurlijk ook als side-salad maken.

Ingrediënten:

  • Verse bladspinazie
  • 400 gram pompoenblokjes
  • 500 gram zoete aardappel
  • 1 rode ui
  • 150 gram quinoa
  • Halve citroen
  • 2 teentjes knoflook
  • Olijfolie
  • 1 granaatappel
  • 150 gram witte kaas
  • Pijnboompitten
  • Kurkuma, komijn
  • Peper en zout
  • Peulvruchtkiemen (bij de AH verkrijgbaar, lekker erbij, hoeft niet).

Hoe maak je de pompoensalade

  1. Schil de pompoen en de zoete aardappel en snijd deze in kleine blokjes van gelijke grootte. Doe ze in een ovenschaal en meng met wat olijfolie, kurkuma, komijn, peper en zout. Zet de schaal voor 20-30 min in een voorverwarmde oven. Hussel af en toe door elkaar, en laat daarna even afkoelen.
  2. Kook de quinoa zoals op de verpakking staat.
  3. Snijd de rode ui en 1 teentje knoflook, en bak deze glazig. Als je de peulvruchtkiemen gebruikt kun je deze hierbij meebakken. Bak ook de pijnboompitjes kort mee.
  4. Bedek een saladeschaal met wat handjes spinazie.
  5. Doe de quinoa, de pompoen en zoete aardappel bij elkaar in de schaal. Meng met uien, pitten en zaden.
  6. Voor de dressing meng je wat olijfolie met het sap van een halve citroen, wat peper, zout en een teentje knoflook. Sprenkel dit over de salade.
  7. Garneer met de granaatappel en blokjes witte kaas.

Aan tafel!

Heb je nog pompoen over? Probeer dan ook de hete bliksem met pompoen, of gebruik de zoete aardappel die je over hebt voor de stamppot van zoete aardappel en geitenkaas.

Geef een reactie