Misosoep met limoen

Tijdens de vierde editie van het donderdagdiner maakten wij misosoep. Deze Japanse soep op basis van miso en visboullion was een goede starter voor de rest van het lekkere eten.

Donderdagdiner

Met het donderdagdiner nemen nieuwe Nederlanders en locals eten mee van verschillende culturen. Zo kunnen we met zijn allen genieten van elkaars eten en gezelschap. Naast de misosoep hadden we deze gerechten op de tafel: Witlof met kaas en kipfilet uit de oven van Milou, Syrische kibbeh en köfte van de moeder van Hamzeh, Syrische rijst met groenten van Nael, Aziatische komkommersalade van Kai en Franse quiche  van Yvette.

Wat is miso?

Miso is een gefermenteerd mengsel van sojabonen, zout en vaak ook granen. De basis van misosoep is heel simpel: de pasta van miso en dashi. Dashi is een Japanse visbouillon. Toen ik nog geen dashi in huis had gebruikte ik normale visbouillon van de supermarkt met een beetje trassi. Dit is gefermenteerde garnalenpasta en afkomstig uit de Indonesische keuken. De geur van trassi is verschrikkelijk vies en penetrant. Laat je hierdoor niet af schikken want in een gerecht is het echt smaakvol. En de vieze lucht ruik je dan niet meer. Zowel dashi als trassi zijn verkrijgbaar in de toko.

Ingrediënten voor misosoep:

  • Witte misopasta (verkrijgbaar bij de Aziatische toko)
  • Dashi, trassi en/of visboullion.
  • 1 of 2 rode uitjes
  • 1 limoen
  • Zwarte peper

Hoe maak je misosoep?

  1. Leg een soeppannetje klaar. Snijd de uien heel fijn, en bak ze op laag vuur in zonnebloemolie.
  2. Snijd de limoen ook heel fijn en doe deze erbij in de pan.
  3. Kook +- 1 een liter water en doe het bij de ui en limoen.
  4. Doe de dashi of visboullion erbij. En 3 tot 4 grote eetlepels miso.
  5. Roer door, en voeg naar smaak peper toe.

Geen standaard misosoep

Deze misosoep is eigenlijk niet alleen maar Japans. Maar geïnspireerd op een misosoep die ik heb gegeten in een restaurant met een Japans/Peruaanse keuken. Deze keuken heet ook wel Nikkei. Door de limoen en de rode ui smaakt de misosoep net wat anders dan de traditioneel Japanse.

 

Geef een reactie