Künefe: een heerlijk Syrisch toetje

Kunafe

Deze week hebben wij weer met Ale gekookt. We maakten het traditionele gerecht künefe. Ale eet dit zo één keer in de maand als avondeten, maar het is van origine een toetje. Het is een echte zoetigheid die je in de winkel naast de baklava zou kunnen tegenkomen en absoluut het proberen waard!

Bij de eerste hap proeven we meteen de typische frisse, parfumachtige smaak van rozenwater. Grappig aan künefe is dat de bodem van gesmolten mozzarella is. De combinatie zorgt voor een bijzondere smaak wat voor sommigen misschien even wennen is, maar het is zeker lekker!

Ingrediënten (8-10 personen)

  • 2 kopjes suiker
  • 1 kopje water
  • 2 eetlepels ghee*
  • 300 gram kataifideeg**
  • 1 eetlepel saffraanpoeder (toko)
  • 2 dopjes rozenwater
  • 5 tot 6 bollen mozzarella
  • Eventueel wat fijngehakte pistachenoten naar smaak.

* Dit is een soort geklaarde boter. Ghee is inmiddels te koop bij de grotere supermarkten, toko’s en bij online winkels. Te moeilijk om te halen? Je kan ook roomboter gebruiken, maar dan mis je de typische nootachtige smaak van ghee.

** Dit heet ook wel draadjesdeeg. Dit is te koop bij Turkse of Marokkaanse winkels.

Hoe maak je Künefe?

  1. Doe de twee kopjes suiker en het kopje water in een klein pannetje. Verwarm het en laat de suiker smelten. Zorg dat het niet teveel inkookt, het moet een doorzichtige oplossing blijven.
  2. Smelt twee eetlepels ghee.
  3. Trek de kataifideeg uit elkaar en meng het met de gesmolten ghee en het saffraanpoeder. Zo kleurt het deeg oranje, en neemt het de geklaarde boter op.
  4. Rasp ondertussen de mozzarella. Als je hier niet zo handig in bent als Ale, kan je de bollen ook in kleine stukjes plukken.
  5. Bekleed de bodem van een bakpan met het deeg en strooi hier de geraspte mozzarella over (zie foto hieronder).
  6. Zet het vuur laag aan en draai de bakpan rond over het vuur totdat de mozzarella gelijkmatig gesmolten is. Dit duurde bij ons zo’n tien minuten.
  7. Draai het geheel om met behulp van een bord.
  8. Neem het suikerwater en meng hier 2 eetlepels rozenwater doorheen. Verdeel het suikerwater vervolgens gelijkmatig over de künefe.

Tip: Versier het geheel eventueel met pistachenoten.

En voor de echt zoetekauw: dit lijkt ons heerlijk met een bol vanille-ijs ernaast. Eet smakelijk!


Wie is Ale

Portret Ale
  • Gaat graag mee naar concerten.
  • Heeft 3 kinderen, zij zitten op een Nederlandse basisschool.
  • Kookt graag voor vrienden en familie.
  • Haalde zijn autotheorie (dat is niet makkelijk, want alles is in het Nederlands), en bezoekt graag verschillende Nederlandse steden.
  • Meer over Ale

2 Comment

  1. Heel leuk om de echte Syrische keuken te leren kennen! Het klinkt wel heel experimenteel voor mijn Hollandse oren maar ik wil het best eens proberen. Waar kun je rozenwater kopen, ook bij de Turkse toko?

    1. admin says: Beantwoorden

      Hi! Wat leuk dat je benieuwd bent. Rozenwater kan je sowieso in de Aziatische toko kopen. Misschien zelfs wel in de AH! Sommige Turkse bakkers verkopen Kunefe ook kant en klaar, dan hoef je niet zelf al die moeite te doen 🙂

Geef een reactie