Gefrituurde panga-filet met kruidige rijst

gefrituurde panga

We kookten samen met Mo. Mo komt uit Soedan. We koken een gerecht wat niet perse traditioneel Soedanees is, maar wat ze daar wel eten. Gefrituurde panga-filet met rijst en groenten. Mo kookt niet graag alleen, dus een handig gerecht als je zelf iets gezonds wil maken zonder lang in de keuken te staan.

Ook hier zien we weer hoeveel verschil er zit tussen de basisgewoonten: ‘simpele’ rijst maar je altijd met wortelen en citroen. Inderdaad niet veel werk, maar wel heel lekker! De wortelen maken de rijst wat zoeter.

Soedan: een land tussen culturen
Tijdens het koken vertelt Mo over zijn thuisland. Niet zo lang geleden is Zuid-Soedan afgesplitst van Soedan. In het zuiden zie je nog veel invloeden van de Engelsen die het ooit kolonialiseerden: de voorgaande generaties spreken vaak goed Engels, en de bevolking is grotendeels christelijk. Het Noorden ligt dichtbij het Midden-Oosten, en hier zijn deze invloeden merkbaar. Ze spreken Arabisch, hebben een lichtere huidskleur en zijn overwegend Islamitisch. Mo komt uit Noord-Soedan, hij kon op school kiezen welke godsdienstles hij volgde, Islam of Christendom. Ondanks zijn Islamitische opvoeding koos hij voor het laatste, hier speelden ze gospel met een piano.

In de bouwstijl is te zien dat Soedan naast Egypte ligt: we vinden foto’s van een soort kleine piramides. Deze stammen uit de tijd dan het land rondom de Nijl nog Nubië heette, waar zowel Egypte als Noord-Soedan bij hoorden. Mo vertelt dat zij deze piramide-vormige gebouwen ‘albijeraweia’ noemen – weer een woord wat moeilijk van het Arabisch naar het westers vertaalt.

De ’20 minuten’ schatting van Mo was wat optimistisch, met de voorbereiding ben je wat langer bezig. Maar al met al staat er met relatief weinig moeite iets heel lekkers op tafel. Zo maak je dit zelf:

Kruidige rijst

Ingrediënten voor de rijst

  • Rijst (3 kopjes)
  • 1 peen, of twee wortelen
  • 1 ui
  • 1 citroen
  • Nasi-kruiden
  • Zout
  • Olie

Zo maak je de rijst

  1. Was eerst de rijst, en spoel deze goed af.
  2. Rasp de peen (of wortelen), en doe het sap van de citroen hier doorheen.
  3. Snipper de ui en bak eerst deze glazig in de olie. Bak dan de wortelen even mee.
  4. Voeg rijst en kokend water toe, en kook de rijst zo’n 20 minuten gaar.
    Per kopje voeg je ongeveer 1,5 kop water toe. Let op dat je niet teveel water toevoegt, je kunt er tijdens het koken altijd wat extra water bijdoen als deze bijna droog kookt.
  5. Breng op smaak met nasi-kruiden en zout. Wij gebruikten een halve eetlepel nasi-kruiden.
    Je kunt er ook nog rozijnen door doen om het extra zoet te maken.

Gefrituurde vis

Ingrediënten voor gefrituurde panga-filet

  • Verse dille
  • Panga-filet (ontdooi deze eerst als je vis uit het vriesvak gebruikt)
  • Bloem
  • Viskruiden
  • Nasikruiden
  • 1 citroen
  • Zonnebloemolie
  • Peper en zout

Zo maak je de gefrituurde vis

  1. Neem een schaal, en meng hierin bloem, viskruiden, een beetje nasikruiden, peper en zout.
  2. Dep de vis af met keukenrol, en haal de daarna door de schaal met bloem zodat ze helemaal bedekt zijn.
  3. Verhit een laag olie in een koekenpan, en wacht tot deze goed heet is.
  4. Frituur de vis ongeveer 7 minuten in de olie, draai halverwege om. Zorg dat beide kanten mooi bruin zijn.
  5. Laat de vissen uit de olie eerst even uitlekken op keukenrol. Dien ze daarna op een schaal, en garneer deze met gesneden dille en schijfjes citroen.

Bijgerecht: groenten uit de oven

Hierbij maakten we zelf groenten uit oven, super makkelijk en kleurrijk. Je snijd wat groentes zoals courgette, wortel, zoete aardappel, paprika of champignons. Doe de groenten met wat olijfolie en kruiden op de bakplaat en doe het voor ongeveer een half uur in de oven op 180 graden. Lekker met knoflook, tijm of roosmarijn.

Geef een reactie