Kip crème curry, verse spring rolls en rijsttaart

We waren op bezoek bij de 22-jarige Hadi uit Syrië, om zijn eigen verzonnen recepten te komen proeven. Hadi hebben we ontmoet tijdens Eet Mee! in Lombok waar we waren uitgenodigd door Harrie. Toen konden we al smullen van zijn lekkere wraps, maar nu was het tijd voor een uitgebreid diner met kip curry, spring rolls en rijsttaart!

Hadi verwelkomde ons in zijn nieuwe woning in Overvecht. Hij woont bij een hospita in die er ook bij was. Ook door haar werden we hartelijk welkom geheten, dit deed ze door ons een haar zelfgebakken sinaasappelcake aan te bieden. Hadi was ondertussen al druk bezig met het snijden van alle ingrediënten voor de verse spring rolls.

Spring Rolls van Rijstpapier (bijgerecht)

Verse spring rolls zoals Hadi ze maakte, komen oorspronkelijk uit Vietnam. Anders dan bij de gewone loempia worden deze van rijstpapier gemaakt en niet gefrituurd. Het rijstpapier kan je vullen met alles wat je maar wilt. Deze Vietnamese variant heeft Hadi gebaseerd op de spring rolls die hij heeft leren maken in het restaurant (Opium, Utrecht) waar hij werkt.

Ingrediënten (4 personen):

  • Slamix
  • 1 grote wortel
  • 1 komkommer
  • Kipfilet (400 gram)
  • Rijstpapier
  • Zoute sojasaus
  • Sladressing
  • Peper + zout
  • Kerriepoeder
  • Italiaanse kruiden
  • Limoensap
  • Bosje verse koriander
  • Paar stengels bieslook
  • Lente-ui

Bereidingswijze:

  1. Schil de komkommer met een dunschiller en bewaar de schillen. Snij vervolgens de schillen in dunne reepjes van ongeveer 5/10 cm lang. De rest van de komkommer heb je niet nodig.
  2.  Schil ook de wortel met de dunschiller en snijd daarna de wortel doormidden. Schil plakken van de doorgesneden wortel in de lengte af en snijd deze vervolgens ook in dunne reepjes van 5/10 cm lang.
  3.  Snijd de kipfilet in plakken over de lengte van de hele kipfilet. Gril de stukken in een grillpan met wat olijfolie.
  4.  Ondertussen stop je de komkommer en wortelreepjes in een kom en voeg je 1 eetlepel sojasaus toe, een half kopje sladressing, kerriepoeder, zout en peper, Italiaanse kruiden en wat limoensap. Proef en experimenteer met de kruiden net zo lang totdat je de perfecte combinatie vindt.
  5.  Snijd de koriander, bieslook en lente-ui zo klein mogelijk en voeg deze toe aan de mix van wortel/komkommer naar eigen smaak.
  6.  Snijd daarna ook de slamix in wat kleinere stukjes. Houd de sla apart.
  7.  Als de kip goudgeel gegrild is, snij je de plakken in dunne reepjes.
  8.  Maak het rijstpapier nat door het in een kom met water onder te dompelen. Leg het op een houten snijplank en leg wat sla in het midden van het vel. Voeg vervolgens een paar kipreepjes toe en als laatste een beetje van de komkommer/wortelmix. Zorg ervoor dat je het rijstpapier nog aan beide kanten kunt omvouwen met alle ingrediënten erin.
  9.  Vouw eerst de linker- en rechterkant naar binnen van het rijstpapier, daarna kun je hem makkelijk oprollen tot een rolletje.
  10.  Herhaal dit proces net zo lang totdat al je ingrediënten op zijn. Het restant dat achter blijft van de komkommer/wortelmix kun je gebruiken als dip!

Als je goed kunt multitasken of als je met meerdere mensen gaat koken, kan iemand ondertussen ook al beginnen aan het klaarmaken van de rijsttaart:

Rijsttaart

Voor de rijstcake heb je een taartvorm nodig, zet die dus alvast klaar.

Ingrediënten (4 personen):

  • Witte rijst (1 grote kop)
  • Bloem
  • Groene paprika
  • 1 ui
  • 4 eieren
  • Parmezaanse kaas (75 gram)
  • Zout + peper

Bereidingswijze:

  1. Begin met het wellen van de rijst, kook ondertussen een pan met water.
  2.  Snijd de paprika en ui in kleine blokjes en bak ze in een koekenpan met wat olijfolie.
  3. Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking.
  4. Als de rijst gekookt is, vermeng je de paprika en ui in de pan met rijst.
  5.  Voeg de 4 eieren, Parmezaanse kaas en peper en zout toe naar eigen smaak.
  6.  Meng 5 eetlepels bloem door het geheel.
  7.  Nadat je alles goed gemengd hebt, stop je de mix in de taartvorm.
  8.  Zet de taartvorm met inhoud in de koekenpan op laag vuur, totdat het een vaste structuur krijgt.
  9. Draai de taart met springvorm ook nog een keertje om zodat beide kanten een krokant laagje krijgen.

Je kan de rijst even laten staan voordat je het in de rijstvorm doet. Perfect moment dus om te beginnen aan de curry!

 

Kip crème curry

Ingrediënten (4 personen):

  • Kipfilet (450 gram)
  • 1 pak melk
  • een half pakje olijfboter
  • Parmezaanse kaas (75 gram)
  • 1 bakje champignons
  • bloem
  • kerriepoeder
  • peper + zout

Bereidingswijze:

  1. Snijd de kipfilet in kleine stukjes en grill ze in een grillpan met wat olijfolie.
  2. Snijd ondertussen de champignons in dunne plakjes.
  3.  Als de kip gegrild is, stop je het in een diepe koekenpan en voeg je een half pakje boter toe.
  4.  Voeg vijf grote eetlepels bloem toe.
  5.  Leng het geheel aan met melk net zo lang totdat het smeuïg wordt.
  6.  Maak het op smaak met kerrie, peper en zout.
  7.  Voeg de Parmezaanse kaas toe.
  8.  Laat alles even pruttelen en voeg op het laatste moment de champignons toe.
  9.  Blijf roeren en voeg naar eigen inzicht meer melk of bloem toe als het te dik of te waterig wordt.

Terwijl Hadi druk in de weer was met zijn recepten, dekten wij de tafel. Alle gerechten worden tegelijk geserveerd en vormen daardoor de een goede afwisseling van verschillende smaken. Een erg stevige maaltijd maar o zo lekker!

 


Wie is Hadi?

Portret Hadi
  • Heeft als kok gewerkt bij Opium.
  • Heeft een keer voor ons gerapt.
  • Kookt geregeld voor het gezellige huis waar hij woont.
  • Maakt geen typische Syrische gerechten, maar probeert graag verschillende keukens uit.
  • Meer over Hadi

Geef een reactie