Katlesi uit Zanzibar

katlesi met kipgehakt

Hamoud woont sinds kort op kamers en nodigde ons uit om samen met hem thuis te koken. Hamoud komt uit Zanzibar dus we maakten weer iets uit de Swahili-keuken. Dit keer maakten we Katlesi: gefrituurde aardappel en gehaktpasteitjes. Eerder maakten we met hem Byriani.

Wat is Katlesi?

Katlesi is een soort pastei van aardappelpuree, gevuld met gehakt. Dit kan elk soort gehakt zijn als dat je wilt. Wij hebben het met kippengehakt gemaakt. Maar je zou er ook een vegetarische optie van kunnen maken en vullen met groenten. Bijvoorbeeld met wortel, ui en prei. Je kan van Katlesi ballen maken, of ronde schijven zoals wij het hebben gedaan. Doordat je er citroensap bijdoet is het lekker fris en anders dan de meeste gefrituurde pasteitjes.

Ingrediënten:

  • 1 kilo vastkokende aardappels
  • 500 gram gehakt (kippengehakt)
  • 1 citroen
  • Komijn (gemalen)
  • Zwarte peper
  • Zout
  • 3 of 4 eieren
  • Koriander (vers of gedroogd)
  • Rucola sla voor de garnering.
  • Zonnebloemolie, om in te frituren.

Hoe maak je Katlesi?

  1. Schil alle aardappels en snijd ze door 2 zodat ze sneller koken. Breng water aan de kook met wat zout en kook de aardappels ongeveer 20 minuten totdat ze gaar zijn. Giet af en laat uitdampen, zodat de aardappels niet te nat zijn.
  2. Bak ondertussen het gehakt in een koekenpan. Breng op smaak met peper en zout, koriander, komijn en een beetje citroensap.
  3. Pureer de aardappels en voeg nog wat peper, zout en citroensap toe.
  4. Pak wat van de gepureerde aardappel en maak er een bal van. Maak de bal nu een beetje plat zodat je een platte schijf krijgt. Doe 1 lepel gehakt in het midden van de schijf en vouw de aardappelpuree om het gehakt heen zodat het weer een bal wordt. Maak de bal goed dicht, eventueel met nog wat extra puree en maak de bal vervolgens weer plat zodat je een mooie gevulde schijf krijgt.
  5. Klop de eieren en dompel hier de schijven in. Haal ze niet te snel uit de geklopte eieren want er mag best een dikke laag opzitten.
  6. Doe een dikke laag zonnebloemolie in een koekenpan en zodra het heet is doe je hier de schijven in. Bak ze aan beide kanten totdat ze gaar en goudkleurig zijn. Herhaal dit totdat alle schijven zijn gemaakt.
  7. Lek de Katlesi uit met wat keukenpapier en dien ze op met wat rucola of andere sla voor de kleur.

Geniet van je gerecht uit de Swahili-keuken!

Geef een reactie