Indische Frikadelballen

frikadelballen frituren

Om de verwarring meteen weg te nemen: we hebben het niet over de langwerpige vleessnack die je bij de snackbar haalt. Het verschil zit hem niet alleen in 1 letter verschil (frikandel en frikadel), maar het is een totaal ander gerecht. De enige overeenkomst is dat er in beide gerechten vlees zit.

Wat is frikadel?

Frikadel is een Indisch gerecht met aardappel, gehakt, uien en kruiden. Ik ken het gerecht als een ovenschotel: frikadel pan. Maar voor ons internationaal diner hebben wij er balletjes van gemaakt.

Ingrediënten voor een stuk of 100 ballen:

  • 4 kruimige aardappels
  • 1 kilo rundergehakt
  • 1 gesnipperde ui
  • Peper
  • Zout
  • Nootmuskaat
  • Ketoembar (korianderpoeder)
  • Chilivlokken
  • 2 eieren
  • Paneermeel

Zo maak je de frikadelballen:

  1. Scheel de aardappels en kook ze tot dat ze gaar zijn.
  2. Maak de aardappelen met een stamper fijn en voeg alle bovenstaande ingrediënten toe. Kruid het gehakt naar eigen smaak en meng het met je handen.
  3. Maak er kleine balletjes van en rol ze door paneermeel.
  4. Frituur ze of zet een pan met zonnebloemolie op en zorg dat de olie goed heet is voordat je de balletjes erin doet. Laat de balletjes goudbruin worden. Houdt ze goed in de gaten.

Je kunt ze met chilisaus serveren maar zonder saus zijn ze ook erg smakelijk. Bij de balletjes serveerden wij ook een Indische pindakaassalade.

Geef een reactie