Gehaktballen in Utrechts bier met witlofsalade

Anders dan de meeste mensen met wie we koken drinkt Hamoud wel alcohol, dus koken we een keer iets van onze zuiderburen: gehaktballen in een saus van bier. Om het toch iets meer lokaal te maken gebruiken we in plaats van een Belgisch biertje het stout-biertje van de Utrechtse brouwerij Oproer. Hierbij eten we aardappels uit de oven en witlofsalade. Voor Nederland, België en Frankrijk als grootste ‘witlofeters’ ter wereld welbekend, maar voor Hamoud nog niet.

Hamoud  komt uit Zanzibar en daar is het niet bepaald de gewoonste zaak om met bier te koken. Dit was  de eerste keer dat hij een gerecht met bier at en hij vond het ‘delicious’. Reden genoeg om dit gerecht zelf te maken!

Ingrediënten

Voor de balletjes (3-4 personen)

  • 600 gram rundergehakt
  • 1 eetlepel graanmosterd
  • 1 scheutje worcestersaus (Engelse saus)
  • 1 scheutje tabasco
  • 1 el nootmuskaat
  • 50 gram paneelmeer (of verkruimelde beschuit)
  • Peper en zout naar smaak
  • Boter

Voor de saus

  • 1 flesje Oproer bier (of een ander stout of bruin biertje)
  • 1 ui
  • 1 el bloem
  • 1 el mosterd
  • 2 el stroop
  • 3 takjes tijm
  • 3 blaadjes laurier
  • 2 kruidnagels

Zo maak je de gehaktballen

  1. Meng de gehakt en alle ingrediënten door elkaar (de tabasco, mosterd, worcestersaus, nootmuskaat en paneermeel).
  2. Rol er ballen van en druk ze goed aan (wij maakten ballen van ongeveer 6 cm doorsnee).
  3. Neem een grote braadpan, smelt wat boter en bak de ballen rondom bruin. Ze hoeven niet gaar te zijn van binnen, dat komt later.
  4. Haal de ballen uit de pan.
  5. Bak een versnipperde ui glazig in het braadvocht. Doe hier zo nodig nog wat extra boter bij.
  6. Strooi wat bloem over de uien en roer even goed door.
  7. Doe het bier, de stroop, mosterd en azijn in de pan. Doe er ook de rest van de saus-kruiden bij (de tijm, laurier en kruidnagel).
  8. Schep de gehaktballen terug in de saus, en laat 20-30 min pruttelen.

 

 

Zo maak je de witlofsalade

Meng de volgende ingrediënten in een kom:

  • 2 stronken witlof, 1 appel, veldsla en rozijnen.

Maak een dressing met bijvoorbeeld:

  • Mayonaise, citroensap, honing en natuurazijn

Doe de dressing over de salade, klaar!

En de aardappels?

Die maakten we lekker makkelijk uit de oven. Snij de aardappels in partjes, doe deze voor ongeveer 20 min in de oven met rozemarijn en olijfolie.
Je kunt ook gekookte aardappels maken, daar is de jus van de gehaktballetjes heel lekker bij.

Geef een reactie