Falafel met tahinsaus

falafel

Wat houden wij van falafel! We zijn het in de Syrische keuken al vaker tegen gekomen maar het zelf maken was er nooit van gekomen. Deze gefrituurde balletjes van kikkererwten zijn makkelijker te maken dan je denkt. En veel lekkerder dan de falafel uit de supermarkt.

Ingrediënten (2 personen):

  • 250 gram geweekte kikkererwten
  • Een halve ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 groene chilipeper
  • 3 takjes peterselie (alleen de blaadjes)
  • Zout
  • Witte peper
  • Gemalen komijn
  • Kardemom
  • Kaneel
  • 2 el bloem (of kikkererwtenmeel)
  • 1 tl bakpoeder
  • Zonnebloemolie of arachideolie voor het frituren

Hoe maak je falafel?

  1. Doe de gehakte ui, geperste knoflook, peper, kruiden, bloem ene bakpoeder in de keukenmachine. Maal ze tot een grof mengsel.
  2. Voeg de kikkererwten hier aan toe en maal tot je een stevige brei hebt. Het moet niet de slap worden. Als je van een beetje deeg een balletje kan gaan maken en het blijft in vorm, dan is het goed.
  3. Als je een frituurpan heb, gebruik die dan. Gebruik anders een grote pan met veel olie. Zorg dat het olie goed heet is, het moet ongeveer 170 graden worden. Je kan dit testen door een stukje deeg in de olie te leggen. Als het blijft drijven is de olie heet genoeg.
  4. Maak met natte handen balletjes van het deeg, zorg dat ze niet groter zijn dan een walnoot. Plet ze vervolgens een beetje zodat je een soort dikke hamburgerachtige vorm krijgt.
  5. Doe ze in etappes in de olie zodat je ze goed in de gaten kunt houden. Wij deden ze per 5 in de olie. Bak ze tot ze mooi bruin zijn (ongeveer 2 minuten).
  6. Laat ze uitlekken op keukenpapier en serveer direct. Dan zijn ze nog lekker warm!

Lekker met Tahinsaus

Falafel hoor je met tahinsaus te eten. Erg lekker en super makkelijk. Dit is alles wat je ervoor nodig hebt:

  • 125 gram tahinpasta
  • 1 teentje knoflook (geperst)
  • Een beetje zout
  • Het sap van 1 citroen
  • Ongeveer 120 ml water

Zo maak je tahinsaus:

  1. Doe alles behalve het water in een kom.
  2. Voeg het water beetje bij beetje toe en blijf mengen. Vind je het nog te dik? Voeg dan nog wat extra water toe.
  3. Voeg eventueel nog extra zout en citroen naar smaak toe.

Doperwten falafel

Over het algemeen bestaat falafel uit kikkererwten, maar je kan het ook met andere erwten proberen. Zo aten wij bij SYR heerlijke doperwten falafel.

Heb je dit gerecht gemaakt? We horen graag van je wat je er van vond!

Geef een reactie