Boni’s vastenmaaltijd met Injera

Een nieuwe keuken vanavond: drie gerechten uit Ethiopië met ‘injera’. We koken met Boni en met Hannah. Zij kennen elkaar al langer via New Dutch Connections, en Hannah is al bekend met de kookkunsten van Boni.

In razend tempo worden de uien in stukjes gehakt, en Boni kookt moeiteloos de drie gerechten tegelijkertijd. Het lijkt haar superleuk om in een restaurant te werken, maar het is eerst afwachten tot ze haar verblijfsvergunning krijgt. Tot die tijd doet ze graag ervaring op door bijvoorbeeld te koken voor feestjes en grotere gezelschappen. Heb je binnenkort een feestje, of altijd al benieuwd geweest naar Ethiopische keuken? Dan brengen we je graag met haar in contact!

Veganistisch vasteneten

Boni is orthodox, en net als de ramadan is dit een periode van vasten. Dit gaat wel een beetje anders: tot drie uur in de middag eten ze niet. Daarna eten ze veganistisch. De vastenperiode is 3 keer per jaar. We proberen uit te vogelen wanneer precies, maar de kalender in Ethiopië is anders dan de onze. Ze hebben bijvoorbeeld een 13e maand.De eerste 12 maanden hebben 30 dagen en de 13e maand is maar een paar dagen.

Het gerecht: injera met linzen, kikkererwten en groenten.

We eten speciaal brood uit Ethiopië: injera. Dit is gemaakt van zuurdesum en lijkt op een soort spons-pannenkoek. Het brood moet fermenteren en duurt daarom drie dagen om dit te maken, maar Boni haalt ze bij een vriendin op de markt op Vredenburg. We koken er drie dingen bij: een gerecht met kikkererwten, linzen en aardappels en wortels. Het geheim van alle gerechten is het lang bakken van de uien, niet te ongeduldig dus!

Misir Wot: Kruidige rode linzen

Ingrediënten

  • 350 gram linzen
  • Berbere (Ethiopisch kruidenmengsel van witte en zwarte peper, Spaanse peper, knoflook, verschillende soorten gember, basilicum en fenegriek)
  • 5 uien
  • 400 tot500 ml water
  • 500 gram tomatenpuree
  • Zonnebloemolie

Zo bereid je de rode linzen

  1. Snijd de uien in kleine stukjes en bak deze. Tot onze verbazing bakten we de uien eerst zo’n 7 minuten zonder olie, als je goed roert lukt dit zonder aanbranden. Voeg erna wel olie toe, en wat water zodat het niet aanbrandt. Laat nog 10 min bakken.
  2. Voeg 4 eetlepels van het kruidenmengsel toe.
  3. Voeg 500 gram tomatenpuree toe, en roer door elkaar en laat even pruttelen.
  4. Was ondertussen de linzen, en voeg daarna toe aan het uienmengsel. Voeg ongeveer 400 ml water toe (genoeg om de linzen in te koken, pas wel op dat het niet te waterig wordt.)
  5. Voeg naar smaak zout toe, en laat een half uur koken met de deksel op de pan.

Chana Dal: Kikkererwten met kurkuma

Ingredienten

  • 1 ½ rode ui
  • Kikkererwten (gedroogd en gespleten, ‘Chana Dal’).
  • Halve bol knoflook
  • Kurkuma
  • Zonnebloemolie

Zo bereid je de kikkererwten

  1. Neem een klein pannetje en doe hier de kikkererwten in. Zet op een laag vuur en laat ongeveer 20 minuten koken (neem gespleten kikkererwten, anders duurt het langer voor ze zacht zijn).
  2. Net als bij het vorige gerecht bak je de ui eerst 5 minuten zonder olie, dan nog 10 minuten met olie.
  3. Pers de knoflook, en doe deze bij het uienmengsel.
  4. Voeg twee eetlepels kurkuma toe, en zo nodig wat water zodat het niet aanbakt.
  5. Als de kikkererwten zacht zijn giet je ze af en plet je ze (Boni gebruikt de achterkant van een glas).
  6. Doe de kikkererwten bij de uien en meng door elkaar. Je kunt wat water toevoegen om het tot een puree te maken.
  7. Voeg naar smaak zout toe en laat nog even pruttelen.

 

Aardappel en wortel met knoflook en ui

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 1 kilo aardappelen
  • 7 wortelen
  • Halve bol knoflook
  • Kurkuma
  • Zonnebloemolie

Zo maak je de aardappelen en wortelen

  1. Schil de wortelen en de aardappelen, en snijd in kleine stukjes.
  2. Snipper de uien, en bak wederom eerst 5 min zonder olie, en dan 10 minuten met.
  3. Pers een halve bol knoflook, en doe deze bij de uien.
  4. Voeg ook de wortelen en 1 eetlepel kurkuma toe. Laat 10 bakken met de deksel op de pan.
  5. Doe dan de aardappelen erbij, en laat nog ongeveer 15 minuten bakken (tot de aardappelen zacht zijn).
  6. Voeg naar smaak zout toe, en je gerechten zijn klaar!

Zo eet je de injera

Ook hier zijn instructies voor nodig, je gebruikt namelijk geen bestek. Leg 2 pannenkoeken over elkaar op je bord, en schep hier de 3 gerechten op. Je plukt nu met 1 hand stukjes van het brood, en schept hiermee de rest van het eten op. Als je het helemaal goed wilt doen gebruik je alleen je rechterhand.  Je linkerhand is onrein.

Eet smakelijk, en bedankt Boni!

Boni

Geef een reactie