Aubergine duo: baba ganoush en mautabal

mautabal en baba ganoush

Zes aubergines moest ik halen van Alaa. Zoveel groente gaat er in de 2 gerechten die we hebben gemaakt: Baba Ganoush en Mautabal, twee heerlijke aubergine dips. De Baba Ganoush maakte Alaa al eerder voor ons, en we vonden dit toen zo lekker dat we dolgraag wilden leren hoe we dit zelf kunnen maken. En ze zijn ook deze keer goed gelukt!

Dezelfde basis

Beide gerechten hebben dezelfde basis, vandaar dat je deze gerechten makkelijk tegelijk kan maken.  Bij de Mautabal-dip voeg je alleen nog een paar extra ingrediënten toe, zoals yoghurt en tahini waardoor de smaak compleet anders wordt. Ook worden de aubergines bij Mautabal in kleine stukjes gehakt in plaats van geplet.

Eigenlijk zijn deze dips bedoeld als snacks, maar wij aten dit samen met een pasta als avondeten. Ook erg gezellig om als kleine hap op een feestje te serveren.

Basis ingrediënten:

  • 6 grote aubergines
  • Olijfolie
  • 2 of 3 knoflooktenen
  • Zout
  • Granaatappelmelasse (niet per se)
  • Libanees platbrood

Extra ingrediënten voor de Mautabal

  • 2 eetlepels Tahini (Dit is sesampasta, zie ook het Syrische ontbijt met tahini)
  • 5 eetlepels Turkse yoghurt
  • Halve limoen
  • Paar muntblaadjes

Bereidingswijze van de basis voor Baba Ganoush en Mautabal (4 personen)

1. Verwarm de oven voor op 180/190 graden en bedek de bakplaat aluminiumfolie.
2. Snijd in de aubergines een stuk of 5 inkepingen (ongeveer een centimeter diep).
3. De aubergines moeten 45 tot 60 minuten in de oven. Houd de aubergines continue in de gaten zodat ze niet zwart worden, als het vruchtvlees iets donkerder en zacht is weet je dat het klaar is. Je kan de aubergines ook tussendoor even doorsnijden om ze te controleren.
4. Lepel het vruchtvlees uit de schil. Pas wel op want dit kan erg heet zijn! Doe voor beide gerechten de helft op een apart bord.
5. Voeg de knoflook toe en zout toe.

Je hebt nu de basis voor beide dips.

alaa-bij-aubergines          aubergines-uit-de-oven

Verder met de Baba Ganoush

6. Plet en meng de aubergines met een glas.
7. Garneer met granaatappelmelasse en olijfolie.
8. Je kan de Baba Ganoush nu eten, maar het is nog lekkerder als je het eerst nog even 10 minuutjes in de koelkast doet.

Eet de Baba Ganoush met Libanees platbrood. Je kan de broden gewoon zacht eten maar Alaa vindt het lekkerder als je ze nog 2 minuten in de magnetron doet zodat ze lekker knapperig worden.

alaa-lepelt-aubergines-uit          alaa-hakt-aubergines

Verder met de Mautabal

6. Neem de basis die je hebt gemaakt in stap 1/5.
7. Hak het aubergine-vruchtvlees met een groot mes in kleine stukjes.
8. Doe hier 2 eetlepels tahini en 5 eetlepels yoghurt bij.
9. Knijp een halve limoen uit en roer alles door elkaar.
10. Plaats het 10 minuten in de koelkast en garneer daarna met granaatappelmelasse, nog een beetje tahini en een paar muntblaadjes.
11. Nog een keer 10 minuten in de koelkast, en eetsmakelijk!

Ook de Mautabal eet je met platbrood, maar kan er ook komkommer en tomaat bij doen.

Tip: Voor nog meer garnering en smaak kan je op beide gerechten walnoten doen.

Super blij zijn we dat we dit recept van Alaa hebben geleerd. Eerder maakten we met Alaa semoule pap, iets wat we inmiddels vaak zelf voor het ontbijt hebben gemaakt. En ook dit gerecht gaan wij zeker vaker maken!


Wie is Alaa?

portret Alaa
  • Heeft 5 jongere zussen.
  • Zijn lievelingsserie is ‘Vikings’.
  • Start elke ochtend start de dag met de liedjes van ‘The Queen of Morning’: Fairouz.
  • Werkt bij Afas in de IT.
  • Meer over Alaa

2 Comment

  1. Zou je Mautabel ook gewoon op je Hollandse bammetje kunnen eten? Klinkt namelijk als een lekker gezond beleg. 🙂

    1. admin says: Beantwoorden

      Ja, ik denk dat het vooral op desem- of meergranenbrood erg lekker zal zijn!

Geef een reactie