Nasser & Fatmeh

Wie zijn Nasser en Fatmeh?Portret Naser

Nasser en Fatmeh zijn een Syrisch echtpaar, en inmiddels al 16 jaar getrouwd. Nadat ze een tijd in Libië hebben verbleven, zijn ze naar Nederland gekomen. Uiteindelijk hebben ze een woning gevonden in Nieuwegein. Ze zijn hier gekomen vanwege de oorlog in Syrië. Ze zitten een half jaar op Nederlandse les en dat is goed te horen! Omdat een deel van de familie in Duitsland woont, spreken ze zelfs een paar woorden Duits.

Al is hun keuken iets kleiner dan op de mooie foto’s die ze lieten zien van hun huis in Syrië, Fatmeh kookt hier iedere dag met plezier de lekkerste maaltijden. Beiden vinden de maaltijd een belangrijk moment van de dag, waar veel zorg en tijd in gestoken mag worden. Een magnetronmaaltijd of pizza is dan ook uit den boze.

Muziek

Ook Nasser en Fatmeh houden van muziek. Net als Alaa luisteren ze in de ochtend naar Fairouz. Naast luisteren naar speciale ochtendmuziek, luisteren veel Syrische mensen ook naar avondmuziek van Um Kltom. Dit is de muziek waar Fatmeh mee grootgebracht is. Haar vader had een kast vol cassettebandjes met deze muziek. Liedjes van ‘Moeder Kltom’ duren gemiddeld een uur lang. Naast de traditionele Syrische muziek luisteren ze graag naar klassieke pianomuziek als Beethoven. Ze lieten ons op Youtube filmpjes zien van een 13-jarig meisje die de moeilijkste klassieke liedjes op de piano kan spelen.

Weetjes over Nasser en Fatmeh

  • De absolute favoriet van Nasser is Beethoven.
  • Fatmeh luistert graag naar Um Kltom en Adb El Halim, maar luistert af en toe naar K3 om haar Nederlands te oefenen: “die zingen tenminste niet zo moeilijk.”
  • De grootvader van Nasser heeft 66 kleinkinderen. Hij kent ze allemaal bij naam.

Gerechten van Nasser en Fatmeh: