Het Syrische zoet-zout ontbijt

Het Syrische zout zoet ontbijt

Het is zaterdagochtend. Op een normale zaterdagochtend zouden we net ons broodje hagelslag achter de kiezen hebben, maar vandaag is het tijd voor iets nieuws: een Syrisch ontbijt.

Alaa is 32 jaar en woont nu bijna 1,5 jaar in Nederland. We komen binnen in een klein, maar sfeervol ingericht appartement in Zuilen. Het ontbijt staat al klaar op tafel; allemaal verschillende kommetjes met onder andere dips, kruiden, olijven en kaas. Alaa vertelt ons over de vier Syrische soorten ontbijt: dit is de zout-zoet variant. Want “als je zout en zoet combineert, kun je meer eten”. Terwijl Alaa over de Syrische ontbijtgewoontes vertelt, draait Fairouz op de achtergrond. Passend, want deze Libanese zangeres staat ook wel bekend als ‘Queen of the morning’, en is bij veel huishoudens in het Midden-Oosten dé muziek om de dag mee te beginnen.

Wij aten naast al deze hapjes ook Semoule, de Syrische griesmeelvariant. Deze maak je eenvoudig, en maakt het ontbijt compleet!

Syrisch ontbijt ingrediënten

 1. Libanees platbrood. Dit haal je bijvoorbeeld bij een Turkse bakker.
 2. Halwa (ook wel Helva, Halawah of Halawa). Dit is een soort zoete fudge, gemaakt met sesamzaad, suiker en honing. Er zijn verschillende smaken te krijgen, in een Arabische winkel en vaak zelfs in de grotere supermarkten.
 3. Olijven
 4. Makdous. Aubergines in olijfolie, gevuld met rode paprika, walnoot, knoflook en olijfolie. Een typisch Syrisch gerecht, en een van Alaa’s favorieten. Hoe je dit eet? Gewoon met je brood openbreken.
 5. Olijfolie. Dip hier je brood, stengels of komkommer in, en haal deze volgens door de Za’atar (nummer 7).
 6. Komkommer
 7. Za’atar. Een kruidenmengsel van (onder andere) oregano, sesamzaad en sumak (zure rode gedroogde besjes). Brood, olijfolie en Za’atar op zichzelf is al een gangbaar ontbijt.
 8. Vijgencompote
 9. Halloumi: onze persoonlijke favoriet. Deze kaas is zelfgemaakt door een vriend van Alaa, die hiervoor verse melk haalt bij de boer. Traditioneel gezien is deze gemaakt van schapenmelk, maar deze koemelkvariant is zeker erg lekker. De kaas is gegarneerd met zwarte sesam.
 10. Tahini (sesampastij) en dadelstroop. Meng van beide ingrediënten dezelfde hoeveelheid door elkaar.
 11. Soepstengels met sesam. Gebruik deze om te dippen.

… en als laatste natuurlijk de Semoule. Lijkt het je een nogal stevig ontbijt? Dat is het ook. Je hoeft niet alle bovenstaande gerechten te gebruiken, maar de traditionele wijze is dat je zout en zoet combineert. Wel zo gemakkelijk is dat je alles goed kunt bewaren, dus je kan er meerdere dagen van ontbijten.

Om de dag echt goed te beginnen, drink je hier koffie of thee bij. Voeg kardemom toe voor wat extra aroma. Zet de chansons van Fairouz op, en eet smakelijk!


Wie is Alaa?

portret Alaa
 • Heeft 5 jongere zussen.
 • Zijn lievelingsserie is ‘Vikings’.
 • Start elke ochtend start de dag met de liedjes van ‘The Queen of Morning’: Fairouz.
 • Werkt bij Afas in de IT.
 • Meer over Alaa

Geef een reactie