Syrische schotel: ‘Verbrande vingers’

hekkar busmo - syrisch gerecht

Steeds als we denken dat we nu wel alle Syrische gerechten kennen leren we weer iets nieuws. Voor het eerst koken we met de Syrische Zaynab, een jongedame van wie al vaker haar lekkere eten hebben geproefd. Maar nog niet samen gekookt. Zonde eigenlijk, want ze is een hele goede kok! Ze helpt zelfs vaak mee in de catering. Samen met haar maakten wij een Syrische schotel dat ook gegeten kan worden door veganisten.

Syrische schotel met pasta, linzen en gefrituurd  platbrood

In het Syrisch heet dit gerecht: ‘Hekkar busmo’ (sorry als we het compleet verkeerd schrijven). De vertaling  is: ‘Verbrande vingers’. Deze naam is aan het gerecht gegeven omdat ooit een belangrijk persoon niet kon wachten met  eten omdat het er zo lekker uit zag. Helaas voor hem was het gerecht nog heel warm en verbrande hij zijn vingers.

Ingrediënten:

  • +- 400 gram groene linzen
  • 200 gram makarnasi (pasta van het merk Ankara)
  • 2 libanese platbroden
  • 1 bos koriander (of peterselie)
  • 1 Granaatappel
  • 3 uien
  • Granaatappelmelasse
  • Tamarinde pasta
  • Olijfolie
  • Zonnebloemolie

Hoe maak je ‘Verbrande vingers’?

  1. Breng als eerste de linzen aan de kook. Ze moeten 30 minuten koken voordat je de makarnasi toevoegt.
  2. Snijd het Libanees platbrood in vierkantjes en de koriander fijn.
  3. Frituur de vierkantjes platbrood in zonnebloemolie totdat ze goudbruin zijn. Let wel op, ze verbranden heel snel.
  4. Snijd de uien in reepjes en frituur deze in hetzelfde olie.
  5. Voeg de makarnasi bij de linzen en doe er 4 eetlepels granaatappelmelasse en 2 eetlepels tamarinde bij. Voeg zout naar wens toe.
  6. Indien de granaatappelpitten nog niet uit de granaatappel zijn kan je deze er vast uithalen.
  7. Laat het nog tussen de 10 en 15 minuten koken. Als het goed hoef je geen water meer af te gieten.
  8. Verdeel de linzen met pasta in een schotel en garneer het zoals hieronder met de koriander, granaatappelpitten, gefrituurde uien en gefrituurd Libanees platbrood. Wacht even met eten tot dat het is afgekoeld 😉

schotel opgemaakt

Geef een reactie