Swahili Biriyani met kip

Swahili Biriyani met kip

Tijd voor een nieuwe keuken! We hebben kennis gemaakt met Hamoud, een 28 jarige jongeman uit Tanzania (Zanzibar om precies te zijn). Wij hebben een van zijn favoriete Swahili gerechten gemaakt: Swahili Biriyani. Het was de eerste keer dat hij dit gerecht heeft gemaakt sinds hij in Nederland verblijft. Wat een mazzel hadden wij dat hij zijn kookkunsten met ons wilde delen!

Biriyani

Biriyani is oorspronkelijk een gerecht uit India. Swahili Biriyani zegt het al, het is de Swahili variant van Biriyani. Hierin zijn gefrituurde uien een belangrijk onderdeel van het gerecht, naast yoghurt en het biriyani kruidenmengsel natuurlijk. Wij hebben een Biriyani Masala kruidenmengsel gebruikt maar je kan ook zelf de juiste kruiden toevoegen. Lees hier hoe je je eigen ‘masala’ maakt. Traditioneel kun je de rijst gekleurd opdienen voor speciale gelegenheden. Wij hielden het bij witte rijst, maar het was nog steeds een feestelijk lekker gerecht!

Ingrediënten (5-6 personen)

 • 9 uien
 • 500 gram aardappelen (licht kruimig)
 • 500 gram passata (gezeefde tomaten)
 • 7 tenen knoflook
 • 500 gram kipfilet
 • ½ liter zonnebloemolie
 • 3 kopjes basmatirijst – 4,5 kopjes water
 • 2 eetlepels halfvolle yoghurt
 • Biriyani masala (Verkrijgbaar in een Indiase supermarkt of grotere toko)
 • Basmati-rijst

Bereidingswijze

 1. Schil de aardappelen en snijd deze in kwartjes. Snijd de 9 uien alvast in ringen. Vul een pan met een halve liter zonnebloemolie (wij gebruikten olijfolie, dat kan ook), en zet deze op hoog vuur. Wacht tot deze goed heet is en doe dan eerst de aardappelen in de olie. Frituur deze 5-10 min, tot ze lichtbruin zijn. Laat de aardappelen in een vergiet uitlekken.
 2. Belangrijk voor de smaak van het recept zijn de gefrituurde uien. Als de aardappelpartjes uit de olie zijn, doe je de uienringen in dezelfde pan met hete olie. Laat de uien +/- 20 min frituren tot ze goud/bruin zijn. Houd de uien goed in de gaten, anders worden ze zwart!
 3. Snijd de kip in blokjes, en doe deze met de uitgeperste knoflook in een laagje water (de kip hoeft net niet helemaal onder water te staan). Kook de kip een minuut of 7 op een laag vuur tot deze gaar is.
 4. Verwarm ondertussen de tomatenpassata met 2 eetlepels zout en 3 tot 4 eetlepels biriyani kruidenmengsel in een pan. Voeg hier 2/3 van de gefrituurde uien, de kip met het kookvocht en de gefrituurde aardappelen aan doe.
 5. Voeg ten slotte 2 eetlepels yoghurt toe en mix alles door elkaar. Je hoeft het recept natuurlijk niet exact te volgen, 3 of 20 eetlepels mag ook van ons.

Tip: je kunt het gerecht voor de afwisseling ook met rund maken. Dit werkt precies hetzelfde, alleen moet de rund wat langer koken dan kip.

De rijst

 1. Was de rijst.
 2. Neem anderhalf keer zoveel water als rijst. Wij gebruikten 3 kopjes rijst, en 4,5 kopje water. Doe de rijst en het water met een klein scheutje olie en zout in een pan.
 3. Zet op hoog vuur tot het kookt, laat daarna 10 min zacht doorkoken met de deksel op de pan. Controleer af en toe of de rijst al gaar is, en of hij niet teveel droog kookt
 4. Als de rijst klaar is, meng je de overgebleven 1/3 gefrituurde uien door de rijst. Je kunt het het gemakkelijkste mengen door in een schaal laagjes rijst af te wisselen met laagjes uien. Als je de volledige inhoud van de schaal dan weer terug doet in de pan zijn de uien mooi verdeeld over de rijst.

Tip: Om de rijst extra leuk op te dienen, kun je deze mengen met een beetje kleurstof. Gebruik bijvoorbeeld oranje, dit staat mooi bij het rood van de de passata. Beter nog is om natuurlijke kleurstoffen te gebruiken zoals biet of saffraan.


Wie is Hamoud?

portret hamoud
 • Houdt van koken, en vindt het heel leuk om Nederlandse gerechten te leren kennen.
 • Zou graag leren om boterkoek te maken.
 • Studeerde geneeskunde in Turkije, maar zou graag verder gaan richting software engineer.
 • Danste mee in de Voorstelling van Tweetakt, en tekent graag.
 • Meer over Hamoud

Geef een reactie