Zomerstamppot met zoete aardappel, rucola en geitenkaas

stamppot

Wij vinden het super lekker en interessant dat wij nieuwe keukens leren kennen, maar nu was het tijd om een keer iets Nederlands te maken. De 24-jarige Abdullah uit Syrië was de gelukkige! Samen met hem maakten wij onze versie van een Hollandse stamppot, met als toetje zelfgebakken appelflappen.

Abdullah is helemaal uit Winterswijk naar Utrecht gekomen om met ons te koken. Hij woont daar met zijn ouders, broers en zussen. Zijn vader staat elke dag in de keuken voor een uitgebreide Syrische maaltijd. Voordat hij ons leerde kennen, had hij dan ook niet veel anders dan Syrisch gegeten. Extra spannend dus voor ons om hem te laten proeven van de Nederlandse keuken… Een simpele boerenkool kon het natuurlijk niet worden, daarom maakten wij een ‘zomerstamppot’ met geitenkaas, appel en venkel om het extra fris te maken.

Ingrediënten (3 à 4 personen)

  • Oranje zoete aardappel (ongeveer 400 gram)
  • Kruimige aardappel (ongeveer 600 gram)
  • 100 gram rucola
  • Venkel
  • 2 appels
  • Zongedroogde tomaten
  • 50 gram pijnboompitten
  • 100 gram geitenkaas
  • Chilivlokken (verkrijgbaar bij een Turkse winkel)
  • Scheutje melk
  • Klontje roomboter
  • Peper en zout

Natuurlijk hoef je niet al deze ingrediënten erin te doen. De pijnboompitten, zongedroogde tomaat of appel kun je makkelijk weglaten of vervangen voor iets anders dat je lekker vindt.

Bereidingswijze

  1. Schil de aardappelen en kook ze in 20 minuten gaar.
  2. Snijd ondertussen de venkel in kleine stukjes en bak deze in een koekenpan totdat ze gaar zijn.
  3. Was de rucola en snijd deze in kleine stukken.
  4. Hak ook alvast de geitenkaas en zongedroogde tomaten in kleine stukjes.
  5. Rasp 2 hele appels.
  6. Doe wat olie in de koekenpan en bak de pijnboompitten samen met wat chilivlokken. Rooster de pijnboompitten totdat ze goudbruin zijn.
  7. Giet de aardappels af en voeg een beetje melk en boter toe.
  8. Stamp de aardappels fijn en voeg peper en zout naar wens toe.
  9. Schep de venkel, geraspte appels, rucola, geitenkaas en zongedroogde tomaten erdoorheen (de geitenkaas en de zongedroogde tomaten kun je ook los serveren op de tafel).
  10. Garneer met de pijnboompitjes.

stampot appelflapbakken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toen we waren uitgegeten zijn we begonnen met het bereiden van de appelflappen. Appelflappen zijn makkelijk om te maken, maar in vergelijking met de toetjes uit de Syrische keuken is het al helemaal super simpel. Voor Abdullah was dit dan ook geen uitdaging.

Om niet helemaal een typisch Hollandse appelflap te maken voegen wij er dadel en kardemom aan toe. Gewoon omdat het lekker is en de combinatie van kaneel en kardemom fenomenaal is ☺.

Appelflappen

Ingrediënten (12 kleine appelflappen):

  • 12 kleine vellen bladerdeeg
  • 4 appels
  • Citroensap
  • Rozijnen
  • Dadels
  • Kaneel
  • Kardemom
  • Palmsuiker
  • Gewone suiker
  • Ei

Bereidingswijze

  1. Ontdooi het bladerdeeg indien nodig.
  2. Verwarm de oven alvast voor op 210 graden.
  3. Snijd de appels in kleine stukjes en doe er wat citroensap overheen zodat de stukjes appel niet bruin worden.
  4. Strooi kaneel, kardemom, suiker en rozijnen over de appelstukjes.
  5. Snijd een aantal dadels in kleine stukjes en voeg deze ook toe aan het mengsel.
  6. Verdeel een beetje van het mengsel aan één kant van het bladerdeeg. Laat wel de randjes vrij.
  7. Vouw het bladerdeeg zo dubbel dat het een driehoek wordt. Druk de randjes aan met een vork.
  8. Smeer de bovenkant van de flappen in met een geklopt ei en bestrooi het vervolgens met wat suiker.
  9. Zet de appelflappen op een bakplaat voor ongeveer een kwartier tot 20 minuten in de oven. Houd de appelflappen wel goed in de gaten, want voor je het weet zijn ze een beetje aangebrand, zoals onze tweede lichting. En nee, die zetten we natuurlijk niet op de foto.
  10. Even laten afkoelen en je appelflap is klaar om gegeten te worden!

appelflap

appelflapjes

Geef een reactie