Digitaal koken met Mo: Soedanese Asyda & Naimeya

Soedanees recept: Asyda en Naymeya

Door corona is het moeilijk om elkaar te zien, laat staan om samen te koken. Daarom kwam onze vriend Mo met het idee om ‘digitaal te koken’. Mo komt uit Soedan en wilde ons graag een traditioneel gerecht uit zijn land van herkomst leren: vegetarische Asyda & Naimeya. Deze kookles op afstand via videobellen was een groot succes.

Voorbereiden op het digitaal koken

Mo liet ons van te voren weten welke ingrediënten we in huis moesten halen en wat we al moesten voorbereiden. De Asyda is namelijk een soort van deegpudding waar je 24 uur van te voren al mee moet beginnen (dit leggen we later uit).

De Soedanese keuken

In Soedan eten ze deze twee gerechten altijd samen. De deegpudding op zichzelf heeft ook niet zo veel smaak, het is meer de structuur die het bijzonder maakt. Zelf hebben wij nog nooit een gerecht als dit gemaakt of gegeten. Maar het is zeker de moeite waard om te proberen.

Mo noemde de Naimeya een ‘soep’, maar het heeft meer een curry-achtige substantie. Hiervoor hoef je  van tevoren niets te doen. Ondanks de aparte combinatie van ingrediënten smaakt het heel toegankelijk. In deze ‘curry’ zitten bijvoorbeeld tomaten, pindakaas en yoghurt. Dit zijn veelvoorkomende ingrediënten in de Soedanese keuken. Probeer ook de Soedanese gefrituurde pangafilet met gekruide rijst van Mo.

Ingrediënten Asyda (deegpudding)

  • Water
  • Bloem
  • Yoghurt
  • (zout)

Ingrediënten Naimeya (soep)

  • Een grote ui
  • 1 knoflookteen
  • 1 tomaat
  • Bouillon blokje (of een handje vol maggi bladeren en wat zout)
  • Tomaten uit blik of passata
  • 3 eetlepels pindakaas
  • 2 eetlepels bloem
  • 4 eetlepels yoghurt
  • 1 groene peper
  • Korianderpoeder
  • Kardemompoeder
  • Peper
  • Eventueelt: pinda’s en peterselie als garnering

Asyda voorbereiden

  1. Vul een glas of bakje met 1 kopje water, 1 kopje bloem en een halve kop yoghurt
  2. Mix alles goed door elkaar zodat er geen (of nauwelijks) klonten zijn
  3. Dek het bakje af en laat het rusten op een droge warme plek

Zo maak je de Asyda

  1. Als het goed is, is het nu een dag later sinds je de basis van de deegpudding hebt gemaakt. Roer het beslagachtige mengsel even door.
  2. Zet een diepe pan op het vuur en voeg een kopje water toe. Als het water kookt kan je het mengsel langzaam toevoegen terwijl je het roert met een garde.
  3. Blijf zo lang roeren tot dat het papje gaat bubbelen. De grote bubbels die moeten ontstaan zijn niet te missen.
  4. Zet het vuur van de pan uit. Pak een diep bord of kommetje, smeer die in met een eetlepel zonnebloemolie en giet het mengsel in het bord. Laat het even rusten

Zo maak je de Naimeya

  1. Snijd alvast de ui, de tomaat, groene peper en knoflook
  2. Pak een wokpan en voeg hier ook een scheut zonnebloemolie aan toe. Bak de uien glazig.
  3. Voeg dan de tomaat, de tomaat uit blik, de knoflook, de pindakaas en de kruiden naar smaak toe.
  4. Breng dit langzaam aan de kook terwijl je roert.
  5. Zet het vuur uit. Idealiter laat je het nog even afkoelen.
  6. Doe het mengsel in de blender (of mix het met een staafmixer) en voeg nog 2 eetlepels bloem en 4 eetlepels yoghurt toe. Mix tot dat het een redelijk gladde substantie heeft.
  7. Doe het weer in de wokpan, voeg de groene peper toe en laat het weer even pruttelen.

Asyda en Naimeya samenvoegen

  1. Pak een plat groot bord. Leg deze bovenop het diepe bord of kommetje, zodat als je het diepe bord omdraait, het op het platte bord belandt.
  2. Luister goed of het deeg op het platte bord is beland. Als je het platte bord er nu afhaalt zie je dat het deegmengsel een pudding substantie heeft gekregen.
  3. De Naymeya soep schep je om de Asyda heen, er een beetje overheen mag ook.
  4. Garneer eventueel met de peterselie en pinda’s.
  5. Pak een lepel voor iedereen en eet gezamenlijk van het bord.
Soedanees recept: Asyda en Naymeya
Het eindresultaat

Toen het gerecht klaar was zijn we nog even aan de lijn gebleven om het ook digitaal samen op te eten. 😊

 

Geef een reactie