Oma’s gehaktballetjes (maar dan halal)

Gehaktballetjes

Op brood, bij de stamppot of gewoon bij een ‘AVG-tje’: gehaktballetjes met jus maken de Hollandse maaltijd af. En natuurlijk maakt niemand die lekkerder dan oma. Op ons internationale diner maakten we deze gehaktballetjes met hutspot. Abdullah, die erg kritisch op het gebied van koken is, nam aan het einde nog wat balletjes mee naar huis. Ze vielen in de smaak!

Ingrediënten (4 personen)

  • 6 ons mager rundergehakt (wij haalden het bij een halal-slager)
  • 2 beschuitjes
  • 1 tomaat
  • Tomatenketchup
  • Paprikapoeder
  • Nootmuskaat
  • Kerrie
  • Maggie
  • Ketjap
  • 100 gram boter (geen roomboter)
  • +/- 100 ml melk
  • Peper en zout

Bereidingswijze: zo maak je de gehaktballetjes

  1. Doe het gehakt in een schaal en kruimel er twee beschuiten bij. Kan ook met paneermeel.
  2. Voeg zout, peper, paprikapoeder, nootmuskaat, een beetje kerrie en vleeskruiden toe (als je vleeskruiden hebt, hoeft niet perse). Doe hier ook een flinke scheut ketjap, lekker veel Maggie en een beetje melk bij (klein half kopje).
  3. Kneed alles door elkaar en proef. (‘Ik spuug het wel uit daarna, vind rauw gehakt vies’, aldus oma).
  4. Rol hier kleine balletjes van.
  5. Doe een stuk boter in de pan, ongeveer 100 gram. Het ligt eraan hoeveel jus je wilt, voor veel jus gebruik je wat meer boter.
  6. Laat de boter goed bruin worden! Dan alleen krijg je een mooie bruine jus. Alle schuim moet er af, dus schuif de pan heen en weer tot alle schuim weg is en bruin wordt. Doe de balletjes er in en laat ze goed bruin laten bakken.
  7. Halverwege, als de balletjes bruin worden, kun je hier een gesneden tomaat en een flinke scheut tomatenketchup bij doen en met de balletjes meebakken.
  8. Heel belangrijk: de jus moet heel bruin worden, bijna tegen het verbranden aan. Als het vet geel-bruin gaat worden blus je het af met water. Geen heel glas tegelijk,
    maar steeds met kleine beetjes. Er mag best een heel glas water bij. Zo’n 10 minuten laten sudderen. De jus lekker binden met maizena of een andere binder.

Dat is het dan! Eetsmakelijk.

Geef een reactie