Syrische fata met kip

fata-kip

Alweer een heerlijk en bijzonder Syrisch gerecht: Fata (Fetteh/Fatti) met kip van Abdullah. Het is alweer meer dan een week geleden dat we het Hutspot & Hummus internationale diner organiseerden en we watertanden nog steeds bij het denken aan al die heerlijke recepten! Het was de eerste keer dat we met al onze bloggers, koks, vrienden en nieuwe Nederlanders samen waren, dus het was best even spannend hoe het zou lopen.

Gelukkig verliep alles op rolletjes en zagen we al snel nieuwe groepjes vrienden ontstaan. Eén van de redenen dat we Hutspot & Hummus zijn begonnen was om mensen met elkaar te verbinden en zich thuis te laten voelen in Nederland. Daarnaast willen we natuurlijk ook leren van elkaars cultuur en recepten, daarom delen we na ons eigen hutspot recept met gehaktballetjes, nu die van Adbullah. Ben je meer van vegetarische gerechten? Met Alaa aten we Fata bij het ontbijt, zonder rijst en kip, maar met kikkererwten en noten.

Ingrediënten:

  • 2 kaneelstokjes
  • 1 ui
  • 4 kardemompeulen
  • halve kippenborst
  • 1 kop rijst
  • halve liter yoghurt
  • 1,5 stuk Arabisch brood (ook wel ‘Turks brood’ genoemd)
  • paprikapoeder
  • 9 knoflooktenen
  • zout en zwarte peper

Hoe maak je fata kip?

  1. Snijd de kip en ui in stukjes.
  2. Bak de kip samen met de ui voor 1 minuut en kook ondertussen een liter water.
  3. Voeg na een minuut het kokende water toe aan de kip, samen met de kaneelstokjes, de kardemom en wat zwarte peper.
    Laat het rustig pruttelen op laag vuur.
  4. Terwijl de kip aan het garen is, snijd je het Arabische brood in kleine stukjes en frituur je het. Heb je geen frituurpan of geen zin om die aan te zetten? Doe dan een laag olie (zonnebloem of olijf) in een koekenpan op hoog vuur, dit werkt prima om van alles te frituren en is gezonder dan frituurvet.
  5. Kook de rijst gaar met een beetje zout.
  6. Meng de yoghurt met een klein beetje water en wat zout.
  7. Snijd ondertussen de knoflook in kleine stukjes, en bak deze totdat het knapperig wordt.
  8. Als alles gaar is, maak je drie lagen in een glazen of ovenschotel: als eerste het gefrituurde brood, als tweede de rijst en ten derde de gesneden kipstukjes.
  9. Giet de yoghurt over het geheel heen en bestrooi het als laatste met de gebakken knoflookstukjes.

Smullen maar!

Je kunt dit goed combineren met een tabouleh-salade. Ale maakte dit op het internationale diner, en we maakten het eerder met de bloggers.

 


Wie is Abdullah?

portret Abdullah
  • Komt uit een gezin met 10 kinderen.
  • Geeft les aan een basketbal jeugdteam in Utrecht.
  • Kan zo goed als vloeiend Nederlands spreken.
  • Heeft leren koken van zijn vader.
  • Meer over Adbullah

Geef een reactie