Hutspot met voorgebakken uien

hutspot

Eind november was het tijd voor het eerst international dinner van Hutspot & Hummus. Samen met alle mensen die we kennen via de blog gingen we aan tafel in het buurthuis in Zuilen, om lekker te eten en elkaar te leren kennen. Natuurlijk vertegenwoordigden wij de Nederlandse keuken: tijd om eens hutspot te maken! Ondanks onze blognaam zijn we zelf geen groot fan van de uien-wortel stamppot, maar deze versie (oma’s recept) vinden we zelf erg lekker! Je kookt de uien niet mee, maar bakt ze los. Wij maakten hier oma’s gehaktballetjes bij. Zo maak je de hutspot:

Ingrediënten

  • 1½ kg aardappelen in stukken
  • 1½ kg winterpeen, in stukken
  • 750 g ui, in stukjes
  • 3 laurierblaadjes
  • nootmuskaat
  • 50 g boter
  • 100 ml melk
  • fijngesneden bladpeterselie
  • 400 g geraspte oude kaas (mag, hoeft niet)

Bereidingswijze: zo maak je de hutspot

  1. Neem een grote pan met 1 liter water, en breng dit aan de kook. Schil de aardappelen, snij ze in grote stukken en doe ze in de pan. Snijd ook de wortels in stukken en doe deze erbij. Kook dit 25 minuten met 1 eetlepel zout, 1 theelepel versgemalen zwarte peper en de laurierblaadjes. Houd de deksel op de pan. Zorg dat alles niet té zacht wordt, dan wordt het een prut ;).
  2. Bak ondertussen de uien op een laag vuur lichtbruin in de boter.
  3. Giet het water af en haal de laurierbladeren eruit. Doe de uien erbij en stamp alles door elkaar met een stamper.
  4. Roer de melk erdoor en breng de hutspot op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Je kunt eventueel ook nog wat boter door de hutspot doen, maar omdat de uien al in de boter gebakken zijn vonden wij dit niet nodig.
  5. Strooi vlak voor het serveren de peterselie en de kaas eroverheen.

Eet smakelijk!

Tip: heb je hutspot over? Maak er dan kroketjes van! Rol ze door losgeklopte eieren en daarna door paneermeel. En herhaal dit nog een keer. Frituur deze in zonnebloemolie en klaar zijn je hutspotkroketjes!

hutspot-gebakken-uien

Geef een reactie