Hete bliksem met pompoen

De herfst is aangebroken. Behalve gekleurde blaadjes en regen betekent dit dat de supermarkten vol liggen met appels en pompoenen. Daar maken we gebruik van! We leren Hazem hoe je ‘Hete Bliksem’ maakt en wijken net iets van het traditionele recept door pompoen toe te voegen. Het Hollandse recept heeft er een fan bij, Hazem is van plan dit thuis vaak zelf te gaan koken. Eerder maakten we een zomerse stamppot met appel, maar de pompoen maakt deze variant helemaal van dit seizoen.

Ingrediënten

  • Twee kleine uien
  • 400 gram zoete appels (bijvoorbeeld Gala)
  • 400 gram zure appels (bijvoorbeeld Goudrenet)
  • I kilo kruimige aardappelen
  • Runderrookworst
  • 1 pompoen
  • 2 bouillonblokjes
  • Staafje kaneel
  • Peper/zout
  • (limoen/citroensap)

Bereidingswijze Hete bliksem

  1. Schil de aardappels en de pompoen, snijd ze in stukjes en doe deze in een grote pan.
  2. Schil ook de appels, en snijd deze in partjes. Doe deze bovenop de aardappel en pompoen in de pan. Houd een paar stukjes appel apart voor de garnering – besprenkel deze met van citroen/limoensap zodat ze niet bruin worden.
  3. Snijd de twee uien in stukjes, en leg deze bovenop de appels in de pan.
  4. Doe er een kaneelstaafje en twee bouillonblokjes bij. Vul de pan met water, zodat in ieder geval de aardappels en pompoen helemaal onder water staan.
    Laat ongeveer 20 minuten koken met de deksel op de pan, tot de aardappels en de pompoen zacht zijn.
  5. Giet alles goed af, en laat even met de deksel open staan. Stamp daarna alles met een stamper door elkaar, en voeg naar smaak peper en zout toe. Als het te droog wordt kun je eventueel melk toevoegen, maar bij ons was dit niet nodig.
  6. Garneer met de appels en je hete bliksem is klaar!

Maak de rookworst zoals op de verpakking staan. Wij hadden runderkookworst omdat Hazem geen varkensvlees eet, maar deze is net zo lekker. Ook heerlijk met een gehaktbal natuurlijk.

Geef een reactie