Belgisch runderstoofvlees

Stoofvlees: niet bepaald een zomergerecht. Maar Khaled was zo benieuwd toen we het er met hem over hadden tijdens onze lunch met Kishk dat we het graag voor hem wilden bereiden. Wij vinden het tenslotte helemaal niet erg om dit vervolgens samen op te eten, dit is het hele jaar door lekker! Ook Nael at mee, ook hem kennen we vanuit de Voorkamer.

Runderstoofvlees

Het is niet onbekend dat je geduld moet hebben voor het maken van stoofvlees. De pan met runderlappen moet namelijk in zijn geheel 3 uur op het vuur stoven. Begin dus goed op tijd! Het recept wat we hebben gebruikt voor het stoofvlees is meer Belgisch dan Nederlands. Zo maken we bijvoorbeeld gebruik van een Vlaams bruinbiertje. Maar het blijft een gerecht met smaken die onze Syrische vrienden nog niet eerder hebben geproefd. En daar doen we het voor, om elkaar kennis te laten maken met dingen die je nog niet kent. En gelukkig vonden ze het nog lekker ook!

We aten er krieltjes, zoete-aardappels uit de oven en een Aziatische komkommersalade bij. Geen standaardcombinatie, maar het smaakte prima!

Ingrediënten runderstoofvlees ( 6 personen)

  • 1,5 kilo runderlappen
  • 3 uien
  • Roomboter
  • 2 bruine biertjes
  • 2 el appel-perenstroop
  • 6 laurierblaadjes
  • Paar takjes tijm
  • 2 sneetjes volkorenbrood
  • Mosterd
  • Chilivlokken
  • Kardemompeulen
  • Speculaaskruiden
  • Bouillon
  • Water

Hoe maak je het pannetje stoofvlees?

  1. Snijd allereerst de uien zodat je die alvast klaar hebt liggen. Snijd daarna de runderlappen in reepjes.
  2. Doe (veel) roomboter in de pan en laat de runderlappen op hoog vuur dichtschroeien tot ze bruin zijn. Doe dit in etappes want als het goed is passen niet alle stukken vlees in de pan. Doe de runderlappen die bruin zijn in een andere pan. Het liefst de braadpan waar je zo ook in gaat laten stoven.
  3. Braad nu de uien aan in de pan waar je zojuist het vlees in heb laten bakken.
  4. Doe de uien bij het vlees in en doe er 2 flesjes bruinbier bij.
  5. Zet het vuur op een lage stand zodat het vlees al kan beginnen met stoven.
  6. Je kan nu de kruiden erbij doen: paar takjes tijm, 6 blaadjes laurier, kardemom, chilivlokken en wij hebben er ook nog speculaaskruiden bij gedaan. Maar je zou er bijvoorbeeld ook een ontbijtkoek bij kunnen doen.
  7. Doe er 2 eetlepels appel perenstroop bij en roer alles goed door.
  8. Smeer 2 bruine volkorenbroodjes met mosterd en leg de broodjes op de kop in het stoofvlees. Het brood zal vanzelf oplossen. Door het broodje gaat alles binden. Ook hier kan de ontbijtkoek goed voor zijn.
  9. Laat alles 3 uur stoven en kijk af en toe of het nog goed gaat. Een beetje roeren zo nu en dan kan geen kwaad. Proef ook tussendoor zodat je eventueel nog kruiden bij kan voegen om het naar jouw smaak te krijgen.
  10. Haal de laurierblaadjes en tijmtakjes eruit en eetsmakelijk!

 

Mate

Voordat we gingen eten dronken we een kopje Mate. Dit is een soort thee waar Khaled ons kennis mee heeft laten maken tijdens de lunch met Kishk. Dit keer dronken we het met warme melk en suiker in plaats van water. Erg lekker en je krijgt er veel energie van. Er zit namelijk een hoog gehalte cafeïne in.

Geef een reactie