Veganistische Vietnamese loempia’s

vegan loempia

De Duitse studente Mui Mui die haar roots in Vietnam heeft liggen, leerde ons hoe we de typische Vietnamese loempia’s op de lekkerste manier kunnen klaarmaken. Deze versie is helemaal veganistisch, maar het behoudt de traditionele Aziatische smaak, iets wat voor ons Nederlanders toch meestal moeilijk voor elkaar te krijgen is. De loempia’s zijn uitermate geschikt om mee te nemen naar een barbecue of naar een eet-feestje. Houd er wel rekening mee dat het marineren van de tempeh 4 uur van te voren moet gebeuren.

Veganistische loempia’s

Ingrediënten:

  • 50 gram gedroogde Chinese paddestoelen
  • 25/30 gram ‘dried black fungus’ (verkrijgbaar bij de Toko)
  • 1/2 zoete aardappel
  • 3 wortels
  • 4 lente uien
  • 200 gram taugé
  • tempeh
  • 1 pak rijstpapier vellen
  • beans thread (vermicelli op basis van bonen)
  • sojaboon olie
  • ketjap manis
  • sambal oelek
  • soja saus

Bereidingswijze:

  1. Snijd de tempeh in reepjes en laat het 4 uur marineren in (zoute) sojasaus met sambal oelek.
  2. Week de paddestoelen en de black fungus in water totdat ze zacht zijn (+/- 20 min). Knijp daarna het water eruit, en snijd ze in reepjes.
  3. Rasp de zoete aardappel en de wortels.
  4. Snijd de lente uien en taugé in kleine stukjes.
  5. Laat de vermicelli weken in water, en knip in kleine stukken (ongeveer 5-10 cm lang).
  6. Voeg alle bovenstaande ingrediënten samen in een grote kom, voeg 3 eetlepels ketjap manis toe, 3 eetlepels sojasaus en breng het mengsel op smaak met peper.
  7. Pak een vel rijstpapier en leg hem even kort in een kom met water.
  8. Leg het vel op een snijplank en doe er beetje van het mengsel bij (niet precies in het midden leggen, maar een beetje vooraan het vel).
  9. Rol nu het rijstpapier op tot een mooi rolletje. Zorg dat als je op ongeveer de helft van het rijstpapier gerold bent, de zijkanten mee naar binnen vouwt, daarna rol je de loempia af.
  10. Doe dit met de rest van het rijstpapier net zolang totdat het mengsel op is.
    Als je per ongeluk een gat in het rijstpapier rolt, rol hier dan nog aan laagje omheen.
  11. Verhit een flinke laag sojaboon olie in een koekenpan op hoog vuur. Zorg ervoor dat de olie goed heet is voordat je de loempia’s erbij doet.
  12. Zodra je de loempia’s gaat bakken is het heel belangrijk om het vuur weer laag te zetten, anders verbrandt het rijstpapier en wordt de binnenkant niet gaar. Draai de loempia’s regelmatig om zodat alle kanten gebakken worden.
  13. Als alle loempia’s klaar zijn, kun je ze serveren met sweet chilisaus en koriander. Eet smakelijk!

 

Tip: wil je toch liever iets met vlees erin? De tempeh is makkelijk te vervangen door kip!

buiten eten

Geef een reactie