Stoofpeertjes met zonder alcohol

stoofpeertjes zonder alcohol

Voor het donderdagdiner maakten we stoofpeertjes als bijgerecht. Voor onze Syrische gasten deels herkenbaar, maar anders dan ze gewend zijn.

Met of zonder alcohol?
Met zoveel verschillende mensen en culturen aan tafel is het altijd even nadenken. Wie eet er wel vlees en wie niet? Wie eet er halal, wie houdt niet van kaas, wie mag geen noten? En welke drank haal je in huis? Sommige Syrische mensen die wij kennen drinken wel alcohol, maar veel ook niet.

Met koken is dit extra nadenken, want stoofpeertjes vinden wij het lekkerste met wijn of port. Mag dit? Hier is niet echt een antwoord op. De een heeft het liever niet. Maar vaak is het ook geen probleem als er gekookt wordt met wijn, omdat de alcohol dan verdampt.

Uit voorzorg maken wij twee soorten: met, en zonder. Zelf vinden wij degene met toch het lekkerste.

Ingrediënten

 • 12 stoofpeertjes
 • 2 staafjes kaneel
 • 12 kruidnagels
 • 2 steranijs
 • 1 citroen
 • 1 glas port of 2 glazen alcoholvrije rode wijn
 • 6 eetlepels suiker

 

Zo maak je de alcoholvrije stoofperen

 1. Schil de stoofpeertjes. Je kunt ze halveren en het klokhuis eruit halen, dan trekt de smaak er goed in. Je kunt ze ook heel laten. Dat staat leuker met het serveren maar de smaak trekt minder goed in.
 2. Rasp de citroen, de schil van een kwart is genoeg. (let op, niet het wit. Daar wordt het bitter van.)
 3. Doe de peertje in een grote pan, en zet ze half onder water (niet teveel water!). Doe de kaneel, kruidnagels, steranijs en geraspte citroenschil erbij. Kook de peertjes een uur, met de deksel erop.
 4. Voeg na een uur de alcoholvrije wijn (of de port), het sap van een halve citroen en de suiker bij de peertjes. Laat nog half uur doorkoken.
 5. Zijn de peertjes goed zacht? Dan kun je ze eten, als ze nog wat hard zijn kun je ze nog even door laten pruttelen.
 6. Je kunt ze koud of warm serveren, allebei lekker!

Tip van oma: Je kunt de alcoholvrije wijn ook vervangen door rode bessensap.

 

Geef een reactie