Theater & Iftar diner

“Ontmoet de vreemde ander in uw eigen buurt.” Dat is het idee achter de voorstelling As I left my fathers house en het aansluitende Iftar diner die 29 juni in het Stefanus theater in de wijk Utrecht Overvecht werd georganiseerd. Theater én lekker eten met buurtgenoten, bij dit evenement waren wij natuurlijk aanwezig!

As I left my fathers house vertelt de verhalen van drie mannen met verschillende achtergronden die hun thuisland hebben moeten ontvluchten. Onder muzikale begeleiding gaan we mee terug naar de donkere dagen van oorlog, naar het moeilijke begin van het nieuwe leven dat opgebouwd moet worden in Nederland, maar ook naar de kracht en hoop die zij allemaal vinden in hun eigen geloof. Het indrukwekkend spel en de intieme setting maken indruk, zoals ook blijkt uit het nagesprek dat de makers met het publiek houden. Een mevrouw vertelt dat ze de pijn kon voelen van de spelers. Een meisje van 8 jaar liet een traantje van schrik bij het horen van de harde geluiden tijdens de voorstelling. Buurtbewoner Willem kon niet ophouden met meezingen en klappen.

theater

Daarna is het tijd voor de iftar-maaltijd. We worden gevraagd bij mensen aan tafel te schuiven die we nog niet kennen. We nemen onder andere plaats bij een jong Syrisch stel. Na een jaar taalles spreken zij bijna vloeiend Nederlands.

Om precies tien over tien beginnen we de maaltijd en wordt het vasten van onze islamitische tafelgenoten, voor wie het nu Ramadan is, doorbroken. We eten een heerlijke soep en een couscous gerecht met gegrilde groente en kip of gekruide kikkererwten (voor de vegetariërs). Deze gerechten worden geserveerd met heerlijke Chebakia: gefrituurde koekjes in de vorm van een roos, overgoten met honing, die in Marokko vooral tijdens de Ramadan worden gegeten. De fantastische kok Ahmed belooft ons snel een Marokkaanse kookles te geven. Maar dat kan pas in september, Ahmed gaat eerst op vakantie. Voor nu delen we daarom met jullie een video van een traditioneel Chebakia recept. Enjoy!

De avond werd georganiseerd door New Dutch Connections, een organisatie die (ex-)asielzoekers helpt een toekomst op te bouwen in Nederland, onder meer door Nederlanders en Nieuwe Nederlanders samen te brengen. New Dutch Connections is nog opzoek naar vrijwilligers in Utrecht die alleenstaande asielzoekersjongeren willen ondersteunen. 

De iftar werd georganiseerd door Resto VanHarte. Zij brengen mensen samen door eetavonden te houden. Zo is er bijvoorbeeld op 13 juli een Indisch diner mét muziek in het Stefanus theater in Utrecht Overvecht.

diner_iftar copy ahmed

Geef een reactie