Swahili Pilav kip

Pilau kip

Pilau (Pilaf, Pilav) is een gerecht waarbij je rijst kookt in het braadvocht van bijvoorbeeld kip of rund. Als je de rijst eerst kort in de olie bakt behoudt deze zijn lichte kleur en structuur. Naast het Midden-Oosten wordt dit ook veel gegeten in Zanzibar. Hamoud leert ons hoe je dit maakt. We gebruiken kip, maar je zou ook ander vlees kunnen gebruiken.

Bij Nederlandse gerechten gebruiken we kaneel vooral in zoete gerechten, maar het is ook heel lekker als kruid in hartige gerechten, zoals in de Pilau. Als toetje eten we een Hollandse kaneel-variant: wentelteefjes (‘turning bitches’) met kaneelijs. Hoewel dit ‘french toast’ heet is het ook een Oud-Hollands gerecht wat wij beiden kennen zoals ‘moeder het maakte’. Een ideale manier om je oud geworden brood te gebruiken.

Pilau kip

Ingrediënten (3 personen)

  • 450 gram kip
  • Halve bol knoflook
  • 500 gram aardappelen
  • 4 rode uien
  • Kaneel
  • Kardemom
  • Gemalen komijn
  • Zwarte peper en zout
  • 300 gram basmati-rijst
  • 500 ml water

Zo maak je de Pilau-kip

  1. Snijd de kip in blokjes en doe ze in een grote pan. Doe hier de fijn gesneden knoflook bij.
  2. Doe 500 ml water bij de pan, en breng aan de kook.
  3. Snijd de aardappelen in partjes en doe deze na ongeveer 5 minuten toe aan de kip. Laat het geheel dan nog 15 minuten koken.
  4. Hak ondertussen de uien in snippers, en bak deze in een andere pan in hete zonnebloemolie. Belangrijk is dat je ze op hoog vuur en lang genoeg kookt, dan krijgen ze de bijsmaak van gefrituurde uien.
  5. Doe de rijst, kaneel, kardemom, gemalen komijn, zout en zwarte peper (van alles ongeveer een eetlepel) bij de uien bak nog even mee.
  6. Giet de kip en aardappelen af, en bewaar het kookvocht.
  7. Doe het uien-rijst mengsel en de kip-aardappels bij elkaar in een pan, en voeg het kookvocht toe. Laat het geheel nu koken tot de rijst gaar is (bij ons duurde dit ongeveer 20 minuten). Het beste is om het eerst een paar minuten op een hoog vuur te koken, en daarna op lager vuur door te laten koken.
De meesten van ons zullen wel weten hoe je wentelteefjes maakt. We maakten de traditionele versie met ijs en Hamoud was net zo enthousiast over het toetje als wij over de Pilau. Daarom: the recipe for ‘turning bitches’ in English, for Hamoud ;).

This is how you make ‘wentelteefjes’.

  • Mix 1 egg, 250 ml milk, cinnamon and two sachets of vanilla sugar into a bowl.
  • Take (old, white) bread slices and cut off the edges.
  • Soak the bread in the milk mix, and pour the left-over milk over the slices. Wait 5 minutes.
  • Heat butter in a pan, and bake the bread for 5 minutes (turn the bread after 2,5 minutes).
  • Serve with cinnamon ice, chocolate butter, banana, blueberries etc. You can also eat this for lunch or breakfast!

Wie is Hamoud?

portret hamoud
  • Houdt van koken, en vindt het heel leuk om Nederlandse gerechten te leren kennen.
  • Zou graag leren om boterkoek te maken.
  • Studeerde geneeskunde in Turkije, maar zou graag verder gaan richting software engineer.
  • Danste mee in de Voorstelling van Tweetakt, en tekent graag.
  • Meer over Hamoud

Geef een reactie