Kruimelgebak met pruimen

kruimelvlaai

Voor ons internationaal diner maakten wij een Hollands toetje: ‘pruimenkruimel’. Uit de tuin van Filars opa en oma hebben we een hele lading verse pruimen gekregen. Meer dan we op krijgen, dus perfect om te gebruiken voor ons toetje.

De meesten kennen dit gerecht wel, het kruimeltoetje! De appelkruimel is het meest bekend, maar dit gerecht is ook heel lekker met pruimen. Pas wel op, het wordt al snel wat natter dan appelkruimel, dus laat de pruimen goed uitlekken.

Ingredienten

  • 800 gram pruimen
  • 50 gram bruine suiker
  • Rozijnen
  • Kaneel
  • 1 citroen

Voor de kruimel

  • 150 gram bloem
  • 100 gram boter (koud)
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • Koekkruiden
  • Zout

Zo maak je de pruimenkruimel

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Kook de pruimen, zodat je de velletjes eraf kunt halen.
  3. Als je alle vellen van de pruimen afgehaald hebt, snijd ze dat in plakjes. Zorg dat ze goed uitlekken!
  4. Doe de pruimen in een schaal, en voeg citroensap en flink wat kaneel toe.
  5. Vet een ovenschaal in, en bedek de bodem eerst met wat paneermeel en dan met de pruimen. Strooi de rozijnen eroverheen.

De kruimel

  1. Voeg de bloem, boter, suiker, koekkruiden en een snufje zout in een kom. Meng door elkaar tot het kruimels zijn.
  2. Tip: meng niet te lang, en laat de boter tot je begint in de koelkast. Als de boter warm is is het moeilijker om losse kruimels te maken.
  3. Strooi de kruimels over de pruimen, en zet in de oven.
  4. Laat ongeveer 20-30 minuten in de oven bakken op 180 graden.

Lekker met ijs of slagroom.

idblog-1

idblog-2

Meer lekkere toetjes?

Geef een reactie